Otvorena beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA 26.5.2022.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA otvorena je 26. maja i trajaće do 7. jula, a u fokusu 17. izdanja te manifestacije biće aktuelni konkursi za Grad Beograd (2021/2022) i nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu “Mis van der Roe” (2022), koji će biti predstavljeni na izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, 17. BINA približiće javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova u Srbiji u u svetu. Program BINA obuhvata, kao i do sada, šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja…

Program 17. BINA biće otvoren izložbom “Nagrade i konkursi 2021-2022”, koja će do 12. juna predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za Grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade. Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina; izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”, metro stanica linije 1 (faza 1), te nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati publiku sa svojim idejama.

Izložba “Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022 / EU Mies Award” Fondacije “Mis van der Roe”, čiji je kustos Ivan Blasi, biće otvorena od 16. juna do 7. jula.

Bijenalna nagrada EU za savremenu arhitekturu “Mis van der Roe” odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi i skreće pažnju na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje. Na izložbi će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta.

Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za tu prestižnu nagradu.

BINA je i suorganizator izložbe “Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta” posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića (1897-1967), velikana domaće arhitekture. U Galeriji SANU tim povodom biće otvorena retrospektiva. Izložba je zamišljena kao eksponiranje više slojeva života i dela Dobrovića. Autori Marta Vukotić Lazar i Bojan Kovačević imaju u vidu izvesni zaborav koji je delimično pokrio znanje i svest o tom velikanu srpske arhitekture i kulture uopšte, ranije svakako i jugoslovenske, po životnim okolnostima i centralno-evropske, a svakako graditelja čiji je opus ostao na raznim stranama sadašnjih evropskih država. Jedan od ciljeva izložbe je da sinoptički pregleda i prikaže Dobrovićev opus prvi put, ne računajući, pa i ne u potpunosti, neke zbornike o tom arhitekti.

Fotografija projekta Nikole Dobrovića : BINA 2022.

Pogodna okolnost za pripremu izložbe jeste to što je zaostavština projekata i životne i radne dokumentacije u priličnoj meri sačuvana u Muzeju nauke i tehnike, značajnim delom u Arhivu SANU i fragmentarno po manjim ličnim kolekcijama dokumenata.

Okolnosti su učinile da Dobrović na teritoriji Srbije ima podignuto samo jedno zdanje – ansambl Ministarstva odbrane i Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Njegovo, po mnogim shvatanjima, najveće i najznačajnije delo teško je urušeno u NATO agresiji 1999. godine i do danas većinom volumena neobnovljeno. Кrajem 2005. godine Vlada Srbije proglasila ga je za kulturno dobro, a cilj izložbe je i da aktuelizuje taj čin i proces.

Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta, foto: BINA

Na temu rekonstrukcije zgrade Generalštaba, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs, a radovi studenata biće postavljeni 27. maja na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici.

BINA će predstaviti i mlade autore na početku karijere na izložbi “Ponesi svoj projekat”, a ovoga puta to su Modelart arhitekti iz Novog Sada. Izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba “Nagrada Piranesi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina, BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu stanovnika i otvorenog javnog prostora tog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat te aktivnosti očekuju se intervencije – poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja. Na taj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života.

Radionica će biti realizovana u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana “Blok 37”.

Poseban segment programa 17. BINA čini “Dobar urbani život 2 / Good Urban Life 2”, razvijen nakon prošlogodišnjeg okruglog stola u KCB-u, na kojem su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu svojim delovanjem doprinose.

“Dobar urbani život” ove godine izlazi na ulicu, a organizatori planiraju da sa partnerima sa kojima su započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, sprovedu interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju, a to su: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje. Studenti Arhitektonskog fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici doprinesu dobrom urbanom životu Beograda.

Kao i svake godine, značajan deo programa su BINA šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”.

U okviru programa BINA Open House biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko-podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, izlet BINA biće posvećen Šapcu i transformaciji javnih prostora u tom gradu od 2015. do 2020, u saradnji sa ŽAD-om.

Serija predavanja u programu BINA seminara biće posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade Beko.

Biće predstavljena i publikacija “Urban Architectures in Interwar Yugoslavia” Tanje Konli i časopis “Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020”, a biće održana i studentska radionica “ (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović” u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.