Otvorena izložba Dunje Ćorlomanović “Gde prestajem ja, gde počinješ ti” u Novom Beogradu (fotogalerija)

U novobeogradskoj Blok galeriji otvorena je u petak 18.2.2022. druga samostalna izložba mlade obrenovačke umetnice i članice ULUS-a Dunje Ćorlomanović, pod nazivom Gde prestajem ja, gde počinješ ti.

U pristustvu brojnih posetilaca, Obrenovčana, kolega umetnika i kolega sa Ćorlomanovićkine klase, otvorena je izložba koja je predstavila njene nove radove.

Ćorlomanovićeva je za katalog izložbe izjavila: Krilatica “Gde prestajem ja, gde počinješ ti” potiče od mišljenja da roditelj ideje koja je seme za nastanak dela nije umetnik, već umetnikov sagovornik ili aktivni objekat posmatranja. Umetnik je aktivno oko, a sagovornik aktivne usne, i njih dvoje u interakciji začinju misao koja je ključala pobuda za nastanak dela. Trenutak ideje predstavlja najradosniji trenutak stvaralačkog začeća. 

Integralni deo izložbe je šest blokova sa skicama okruženja, svakodnevice i zapisima reči, poruka i razmišljanja koje umetnica naziva “Artbook”. U blokovima su kao i na slikama autografski zapisi različitih pravaca. Sadržaj bloka je svedočanstvo odnosa i momenta protumačen i zapisan, često usputno i bez pretenzija. Time su blokovi postali umetničko svedočanstvo ne samo unutrašnjeg sveta umetnice već i njenog okruženja. Blokovi su posebna dragocenost izložbe, ne samo za umetnicu kao element izražavanja, već i za njeno okruženje – mesto iz kojeg potiče i prijatelje čije se reči i likovi sreću u blokovima.

Osim autografskih zapisa, slike odlikuju asocijativni minimalistički vizuelni elementi koji predstavljaju zagonetke koje koreliraju sa sadržajem blokova. Mala banana, kockica ili lupa su tik uz rečenice i reči. Velike monohromne površine na slikama daju prostora posmatraču da razmisli i predstavljaju poziv da se na izložbi istražuje.

Umetnica je uspela da uvuče u svoj svet posetioce na jedan inovativan način. Reklo bi se da je “poslušala” mentora profesora FLU Dobricu Bisenića, koji je metodološki umetnički postupak skiciranja u blokovima savetovao svojim studentima. Otud i naziv izložbe Gde predstajem ja, gde počinješ ti u kojem se Ćorlomanovićeva obraća posetiocima i onima koji su je inspirisali, a to su prijatelji i kolege. Pozitivno raspoloženje na otvaranju govori da je komunikacija uspešno ostvarena i da je umetnica željeno postigla.

Dunja Ćorlomanović rođena je 1995. godine u Beogradu. Osnovne i master studije slikarstva završila je 2018. i 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića. Realizovala je jednu samostalnu izložbu u Obrenovcu i nekoliko desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekolicine murala i mozaika izvedenih u javnim prostorima.  Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti. Ima status samostalnog umetnika.

Autor fotografija: Milan Katić

« of 2 »