Udruženja Perilo, Hator i Elektrika uspešno realizovala NSP Festival u Pozorištu “Hator” u Obrenovcu (video)

Tri udruženja: Perilo Zabrežje, Hator (Obrenovac) i Elektrika (Pančevo) uspešno su realizovala sve najavljene programe Festivala “Neko drugo ja” od 3. do 4. decembra u Pozorištu “Hator” u Obrenovcu. Festival je realizovan uz podršku Nezavisne Kulturne Scene Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije kao deo Festivala “Na Sopstveni Pogon” (video).

Prvog dana izložbu “Zenitističke fotografije u Kolekciji Perilo” otvorila je autorka, istoričarka umetnosti Marija Vuković Biserko, koja je zajedno sa autorom projekta Milanom Katićem najavila i sve ostale programe. Aljoša Dakić predstavio je organizaciju i programe Elektrike – Izložbom umetnice Isidore Stojanović, izloženim stripovima i publikacijama.

Nakon otvaranja izložbe održan je koncert Dua Aljoša Dakić (didžiridu, ritam mašina, sintisajzer) & Jovana Cvjetićanin (glas), kao program Elektrike, sadržajem neuobičajen za Obrenovac. U Obrenovcu se koncerti savremene muzike gotovo i ne održavaju. Dakić je izprogramirao za potrebe koncerta vizeulni rad-animaciju, koji je sinkovao sa frekvencijama basa, a predstavljao je delove prve apstraktne slike jugoistočne Evrope “Pafame”, autora Josipa Sajsla (član Trevelera, koji su predstavljeni izložbom).

Mladi glumci Udruženja Hator odigrali su posećenu predstavu “Jednominutne drame” scenarista Bertolda Brehta i Zorana Spasojevića u režiji i adaptaciji Jelene Luetić. (opširnije LINK)

Nakon predstave prikazan je film “Nova umetnost dvadesetih godina – zenitizam, dadaizam, konkstruktivizam”, režisera Dragomira Zupanca iz 1983, kao završni program prvog dana Festivala.

Projekcija filma “Nova umetnost dvadesetih-zenitizam, dadaizam, konstruktuvizam”

Drugog dana Aljoša Dakić je održao muzičko filmsku radionicu za decu pod nazivom “Avangardna radionica za osnovce” za polaznike Hatora.

Muzičko-filmska radionica Aljoše Dakića

Od 18. časova predstavljena je knjiga Milana Katića “Kolekcija Perilo, hemičar Svetozar Varićak i arhitekta Miloš Somborski”, čije izdavanje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Moderirala je Marija Vuković Biserko, koja se i sama bavi izučavanjem istorijskih avangardi. (opširnije LINK)

Predstavljanje knjige “Kolekcija Perilo…”

Poslednji ivent Festivala bila je tribina “Lokalne kulturne politike nekada i sada” od 19 časova u kojoj su razmatrane obrenovačke, pančevačke i pariske lokalne teme, problemi, uspešne prakse i potencijalna rešenja u budućnosti.

Učešće u tribini su uzeli pored realizatora programa: Aljoše Dakića, Milana Katića, Jelene Luetić, Marije Vuković Biserko i Vladimir Palibrk, osnivač Elektrike koji se uključio iz Pariza, Stefan Aleksić (portal masina.rs), Slobodan Radojičić (KUD TENT), Kosta Milovanović (ilustrator), Branislav Nikolić (profesor ruskog jezika), Dragan Gavrilović (predstavnik opozicije, tačnije Demokratske stranke).