Перило спомен-излетиште

На Перилу је 1804. Прота Матеја отпочео срспку дипломатију и подигао устанак против Турака у кући Пантелије Ружичића на Забрежју у ГО Обреновац, 30 километара узводно и западно од Београда. Временом и небригом мештана, Перило је постала дивља, депонија. Оснивањем удружења “Перило Забрежје” са једним од циљева обнове излетничке функције и потоњим акцијама успешно се десила промена и на излетишту и у односу заједнице према овом лепом делу савске обале на Забрежју.


Од самог оснивања први циљ је био историјска брошура и постављање едукативно-информативне спомен табле. 2011 године у децембру је постављена спомен табла са ликовима Проте Матеје(подигао устанак на Забрежју и почео дипломатију), Милоша Обреновића( на Забрежју решио да не пребегне по слому Првог устанка) и Карађорђа( на Забрежју као фрајкор у утврђењу изучио војне вештине пред дизање устанка) уз сарадњу са Народним музејом и Историјским музејом Србије. Аутор конструкције табле је био Слободан Радишић, а дизајна Коста Миловановић.Аутор садржаја табле је био Милан Катић.

Перило је једна од значајнијих тачака ГО Обреновац у културно-историјском смислу. Презентација се врши у екскурзији “Забрешки град-Перило-Фенек”. Поред спомен табле, постављена су и два терена за спортске активности, којима смо направили неопходну промену. У поплави се десила катастрофа за наш крај, али је тада Перило попустило што је спасло Обреновац од хуманитарне катастрофе јер је вода преко излетишта отишла у нижу Саву.Тада је страдала спомен табла, али је Перило било прекривено песком, што је омогућило пешчану плажу.

Након поплаве поред излетишта је отворен културни центар. На самом Перилу је одржано више изложби. По пројекту “Перило излетиште” уз помоћ Траг фондације постављен је излетнички мобилијар, клупе, дечије пењалице и обновљен је спортски терен. Постављени су стубови за бадминтон и одбојку на песку.
У плану је даљи развој спомен излетишта и обнова табле.

Од 2016. Перило функционише и као изложбени простор на отвореном. Била су изложена дела настала на фестивалу Ослобађање 2013, због чега су оформљени излагачки постаменти. Десило се више концертних наступа од којих свакако треба издвојити наступ ЦОТК Тент “Ђурђе” и дуа Адриан Гаспар и Андреа Кира под покровитељством Аустријског културног форума, као и наступ Кристијана Хранисављевића.

Перило спомен-излетиште је рекреативно културна целина која омогућава часове у природи,на аутентичној локацији од интернационалног културно-историјског значаја. Перило је инспиративно за часове уметности у природи, а погодно за часове историје, географије, познавања природе и друштва итд. До Забрежја је изграђена бициклистичка стаза, те је уз плажу и пешчане терене значајно поменути и план изградње вежбалишта са гимнастичким справама.