Одржани “Дан дипломатије на Забрежју 2022” и концерт Жељка Шишића (видео)

Удружење грађана „Перило Забрежје“ обележило је пети пут 14.3.2022. године, са почетком у 20 часова у просторијама удружења, у галерији на спрату Дома културе на Забрежју – савском делу Обреновца, годишњицу писања првих дипломатских писама у савременој историји Србије. Манифестацију Дан дипломатије на Забрежју су испред Удружења реализовали математичар Милан Катић и теолог Горан Крсмановић, који је имао улогу модератора.

Манифестацијом се традиционално одаје почаст првом српском дипломати и председнику владе – проти Матеји Ненадовићу (1777-1854)

У склопу манифестације коју је подржао Савет МЗ Забрежје, професор виолине Жељко Шишић свирао je кратки концерт на музејском експонату – Перило виолини. О Перило виолини организатор је издао публикацију Перило виолина-звуци историје и музике (2020). Виолина је из XIX века. Припадала је оснивачу Обреновачког црквеног певачког друштва – Драгољубу Вићентијевићу (1864-1932). Један је од експоната музејске Колекције Перило. Идеја организатора је оживљавања прошлости на позитиван и афирмативан начин музеолошким представљањем експоната и музичким избором који је сукладан династичком називу Обреновца. Сваке године до сада свирана је композиција Што се боре мисли моје, за коју је текст писао кнез Михаило Обреновић.

ВИДЕО: кликните на фотографију

Манифестацијом се одала почаст првом српском дипломати и председнику владе – проти Матеји Ненадовићу (1777-1854), који је након дизања Првог српског устанка у Орашцу, петнаест дана касније у кући Пантелије Ружичића на Перилу, уз помоћ аустријског лајтнанта написао чувена писма аустријским достојанственицима и Митрополиту Стратимировићу, у којима је тражио помоћ српском народу за дизање устанка против Турака. О овим узбудљивим устаничким догађајима прота Матеја Ненадовић оставио је сведочење у Мемоарима (ЛИНК).

Истог дана пре подне, седам година од поделе донације Lego charity фондације на Забрежју, у организацији УГ “Перило Забрежје” (14.3.2015), када је донација у виду лего коцки подељена поплављеним клинцима са територије општине Обреновац, организатори су поново поделили коцкице, овај пут најбољим ђацима у школи на Забрежју – истуреном одељењу ОШ “Посавски партизани”.

Поделом лего коцкица и дружењем са децом, уз кратки час историје и рецитовање песме ауторке прве забрешке учитељице Јулке Вићентијевић, објављене у књизи аутора Милана Катића “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски”, почела је пета манифестација Дан дипломатије на Забрежју (цео програм овде ЛИНК). Деца су могла да држе у рукама музејскe експонатe – сабљу, кубуру и виолину и да се фотографишу. Књига “Колекција Перило…” представљена је на Забрежју у вечерњем програму.