Kолекција “Перило”

“Перило колекција” је збирка предмета из дома на Перилу у којем је Прота Матеја 1804. отпочео дипломатију. Збирка је сведочанство међународне трговине и сарадње у 19. веку у луци-царини Забрешки град, која садржи експонате из заоставштине једног авангардисте из доба Зенит покрета двадесетих двадесетог века и заоставштину научника који је становао код Ајнштајнових. Данас се обогаћује делима савремене уметности.Збирку је формирао дипломирани историчар и филозоф Данило Хаџи Вићентијевић(1931-2004). Од септембра 2016. је презентована у сталној поставци КЦ Перила(Савска 192А) Од фебруара 2017. надлежни Музеј града Београда је дао сагласност за пописивање збирке на путу за проглашење за културно добро. Од фебруара Обреновац има музеј.

На Перилу је почело насељавање Забрежја које је најстарија насеобина у ГО Обреновац. Забрежје је место изузетно богате и бурне прошлости. Оно је сведочанство личности и одлука које су мењале судбину не само Балкана него и Европе, а о томе се мало зна и прича. Збирка која је  приказана је зато важна да посведочи о времену, личностима, дешавањима и идејама.

Перило  колекција има вишеструки значај.

• интернационално-научно-историјски и авангардни(лични предмети, фотографије, уметнине авангардисте-Травелера, урбанисте Београда, Загреба, Сарајева и црногорског приморја, декана архитектонског факултета у Сарајеву-Милоша Сомборског(1902-1983).Располажемо и предметима и дипломама које су припадале проф др Светозару Варићаку из периода суживота са Милевом и Албертом Ајнштајн,

• национално историјски(предмети из дома на Перилу у којем је почела српска дипломатија и евроинтеграције, који укључују пећ донету кад су Турци вратили кључеве кнез Михаилу и виолину оснивача Обреновачког црквеног хора из 19. века, Драгољуба Вићентијевића, коју смо рестаурирали после много деценија и која се свира на Ослобађање фестивалу уз филателистичку збирку и нумизматичку збирку)

• локално историјски значај( Предмети који сведоче о начину живота, обичајима Посавине.Предмети из дома народног хероја по којем се зове Библиотека Владе Аксентијевића и првоборца по којем се зову обданишта Перке Вићентијевић).

• инспирисани узбудљивом ослободилачком прошлошћу, млади уметници су своје утиске преточили у визулена уметничка дела која су постала саставни део урбаних целина на Забрежју и део Перило колекције савремене уметности. Ослобађање је замишљен као уметнички фестивал на којем настају дела инспирисана слободом, поред реке.

« of 3 »