Godišnjica poplave i “O kukavno Srpstvo 2017”

Danas 16.5.2020. godine je šest godina od tragične poplave koja je zadesila Obrenovac 2014. godine. Tom prilikom je na Perilu (savski deo Obrenovca kod Beograda) pukao nasip, što je spaslo Obrenovac jer je voda krenula da otiče u dva i po metra nižu Savu.

„O kukavno Srpstvo  je performans/izložba autora Milana Katića održana na spomen-izletištu i plaži Perilo na Zabrežju u leto 2017. godine, koju Portal “Zabrežje” prvi put prezentuje. Naslov je deo stihova pesnika Petra Petrovića Njegoša “O kukavno Srpstvo ugašeno, zla nadživjeh tvoja svakolika, a s najgorim hoću da se borim“. Podrazumevala je izlaganje izgrebane i izlomljene istorijske spomen-table, koja je svoje rane dobila u poplavi iz 2014. godine. Spomen-tablu je postavilo udruženje „Perilo Zabrežje“ na nasipu 2011. godine.

Уређење излетишта “Перило” и постављање Спомен-табле “Перило Забрежје” из 2011.године

Prikazuje likove Prote Mateje Nenadovića, Karađorđa i Miloša Obrenovića. Realizovana je u saradnji sa partnerima Narodnim muzejom u Beogradu i Istorijskim muzejom Srbije. Likovi ustanika su na tabli jer su na Zabrežju aktivno učestvovali u stvaranju države Srbije u istorijskim događajima opisanim na tabli. U nezavisnom Kulturnom centru “Perilo”(LINK) naspram izletišta u stalnoj postavci prezentuje se muzejska kolekcija eksponata iz doma u kojem je Prota Mateja Nenadović napisao prva diplomatska pisma Srbije 1804. godine (LINK). O istorijskom događaju opisanom u kući Pantelije Ružičića svedoči tekst na tabli autora Milana Katića, a tema je detaljnije obrađena i u knjizi “Perilo violina”(LINK). Autor dizajna spomen-table je Kosta Milovanović.

Tabla je dva puta izlagana u biblioteci „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu. Prvi put 2013. godine u sklopu izložbene najave međunarodnog Festivala „Oslobađanje“, a drugi put nakon poplave u izlomljenom izdanju, u sklopu izložbe „Sa Julkom kroz vreme“, održanoj 2014. godine u okviru festivala „Oslobađanje 2014“. Festival “Oslobađanje” i rad udruženja “Perilo” su podržale brojne institucije(LINK) i ličnosti iz oblasti kulture(LINK). Zanimljivost postavke na Perilu su i originalne fotografije i bista narodnog heroja Vlade Aksentijević, po kojem se zove biblioteka u Obrenovcu. Autor biste je vajar Milisav Petković. Vlada je direktni potomak Ružičića, tj Vićentijevića sa Perila.

Izložba, slikarska kolonija, koncert Kristijana Hranisavljavića na “Perilo” izletištu.

Sa branjene strane spomen-tablu su pored Save urušile kolubarska i tamnavska voda u poplavi 2014. godine, kada je ona zgužvana i dobila ožiljke. Prisutni su na Perilu gledali tokom poplave tamnavsku i kolubarsku vodu gde nikada nisu bile kako ruše spomen-tablu pored reke Save, u trenucima kada je ona bila dva i po metra niža sa druge strane nasipa. Tabla je pronadjena presavijena na drvetu i bilo je jasno da je voda koja je koštala prošlosti, uspomena i života Obrenovčane i poplavila Obrenovac, tekla preko likova srpskih državotvoraca. Nakon što je pronađena posle poplave ustanici su umiveni. Protokom vode u poplavi spomen-tabli dodat autentičan savremen istorijski značaj, za mnoge Obrenovčane bolan.

Nakon poplave na više dopisa da se refundira udruženju „Perilo Zabrežje“ novac za istorijski spomenik da bi ga ponovo realizovali, nadležni u GO Obrenovac, nisu pristali da od doniranih sredstava na ime obnove Obrenovca odvoje za ponovno obeležavanje važnog istorijskog mesta za srpski narod i državu(LINK) koja je upravo na Perilu stvarana. Ignorisanje dopisa od strane nadležnih postalo je deo simboličkog značaja izgrebane spomen-table i same izložbe „O kukavno Srpstvo“ iz 2017. godine.

Spomen-tabla je bila postavljena na dečijoj penjalici i okrenuta ka vodi i nizvodnom Beogradu. Penjalica je poslužila na izložbi kao postolje međ ljudima koji su se kupali, uživali u prirodnom okruženju i informisali se o istoriji Zabrežja i o smislu postavke. Penjalicu kao i uređenje izletišta je takođe realizovalo udruženje „Perilo Zabrežje“ uz podršku Trag fondacije 2016. godine.

Voda pamti i nosi sobom poruku života, ali i smrti. Od 2014. godine spomen-tabla je stoga istaknut eksponat u KC „Perilo“ u okviru stalne postavke kolekcije „Perilo“.

Kulturni centar “Perilo”. Spomen stela, spomen tabla, srpska kubura i turski jatagan.

Nadgrobna stela Pantelije Ružičića u čijoj kući je bio Prota Mateja 1804. datira s početka XIX veka. Izložena je uz izlomljenu istorijsku spomen-tablu u KC “Perilo”. Stela predstavlja kulturno-istorijski eksponat od značaja za Evropu i Srbiju, ako se razmatra istorija diplomatske komunikacije. Prikazuje estetiku pravilnih geometrijskih formi u plitkom reljefu sa prednje strane i uobičajeni natpis na poleđini sa podacima. Obrenovac kao grad koji nigde nema sistematski prezentovanu svoju prošlost muzejskom postavkom u KC „Perilo“ je obogaćen i dato mu je na istorijskom značaju. Brojne su škole i posetioci koji su obišli postavku i informisali se o kulturi i istoriji Zabrežja i Obrenovca.