“Поздрав из Обреновца”-Царинарница, арх. Н. Несторовић

На скену разгледнице из Колекције “Перило”(линк) из 1904. године видљива су два историјска објекта са Забрешког града, који је активностима УГ “Перило Забрежје”, данас претворен у “музеј на отвореном”(линк). Разгледница је презентована у оквиру пројекта “Поздрав из Обреновцa”(линк).

Леви објекат (на разгледници) је двоспратна Царинарница, први архитектонски пројекат Николе Несторовића, по многима највећег архитекте двадесетог века у Србији. Зграда је изграђена у угаоном облику са два крила и централним двоспратним делом. Централни део садржи украсну дрвену конструкцију са кругом. Данас постоји само десно крило у склопу улице Александра Аце Симовића. Централно и лево крило је срушено у бомбардовању у оквиру Првог светског рата 1914. године. Није обновљено јер је након рата Забрежје престало да буде лука са царином. Никола Несторовић(линк) је аутор нове зграде Народног музеја, Хотела Бристол и многих других значајних објеката.

Данашњи изгледа Царинарнице.Фото Дарко Бјелановић 2015.

Други објекат (на фотографији десно) је Хотел В. Србија, од чијих цигала је 1956. године саграђен Дом културе на истом месту.