“Поздрав из Обреновца”- боје и преписка научника

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице коју је издала 1926. године књижара Косте Кимерлеа у Обреновцу. Скен припада Колекцији “Перило”. Серијал реализован 1926. године је карактеристичан по увођењу боја – промени која је у своје време била значајна и велика за издавача, али и за Обреновац. На разгледници су представљени људи у главној улици код Општинског дома и купатила. Разгледница је обојена основним бојама.

Представљена разгледница је интересантна по адреси, адресанту и потписницима. Послата је у Мрчајевце код Чачка чувеном математичару Др Татомиру Анђелићу ( Мрчајевци 1903- Београд 1993), професору Прве и Друге Гимназије у Београду (1928-1945), који је у потоњој научној каријери био професор на Математичком факултету у Београду (опширније биографија ОВДЕ). У време писања разгледнице 1927. године био је тек кандидат “Cand. math.” јер је тада студирао математику у Хајделбергу. Татомир је написао осам уџбеника. На његов рад утицали су Михаило Петровић-Алас и Милутин Миланковић, код којег је докторирао. Најзначајнији Татомиров научни допринос био је у одвајању механике од опште математике и у њеном проучавању.

Разгледницу је писао Станко. Поред Станка потписали су је колеге: учитељ Радовановић, Др Поповић, Стана и брат и још две особе – сви непознати редакцији. Непознато је и ко је колега код којег је писац разгледнице Станко боравио 22.8.1927. године.

Адресе на разгледници нема. У Мрчајевцима су сви познавали истакнуте грађане 1927. године, а Татомир Анђелић је то свакако био. Данас у Мрчајевцима основна школа носи име по њему.

У моменту представљања разгледнице из Колекције “Перило”, за потребе писања научног рада истражује се живот и дело оца доктора хемије Светозара Варићака (Осијек 1894- Београд 1932)- математичара Владимира Варићака (Оточац 1865 – Загреб 1942), који је по речима Милутина Миланковића пресудно утицао на његов животни и научни пут. Тај рад је подржан од стране Министарства културе и информисања републике Србије- сектора за музејско наслеђе, као део пројекта “Европа и колекције Перило” који реализује УГ “Перило Забрежје” у Културном центру “Перило” на Забрежју (савски део Обреновца). Претпоставка је да је Татомиру Анђелићу, Милутин Миланковић био оно што је Милутину Миланковићу био Владимир Варићак.