Поздрав из Обреновца – разгледница са приказом Обреновчана и градске чесме из 1926.

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице коју је издала 1926. године књижара Косте Кимерлеа у Обреновцу.  Серијал из 1926. године је карактеристичан по увођењу боја – промени која је у своје време била значајна и велика за издавача, али и за Обреновaц. Боје су додаване на црно-беле фотографије у штампарском поступку. Аутор фотографије је непознат.

Разгледница приказује градску чесму, чија је изградња финансирана прилозима ђака Обреновачке, Забрешке и Звечанске школе у част стогодишњице дизања Првог српског устанка, о чему сведочe натпис и уклесанo “1804-1904”. Разгледница приказује две жене, мушкарца и девојчицу у грађанској одећи поред тадашње и данашње главне улице у Обреновцу. На чесми је рељефна пластика – глава лава, која симболише снагу и победу. На главу је аплицирана чесма из које излази бањска вода из Обреновачке бање. У горњем делу је овални портрет Карађорђа Петровића и на самом врху пехар. У позадини, иза чесме, види се да је Обреновац 1926 године, био на почетку свог развоја – број зграда и кућа је мали.

Садашњи изглед чесме и центра Обреновца (фото: Милан Катић, 18.5.2023)

Књижара Косте Кимерлеа се налазила у главној улици у Обреновцу (сада улица Милоша Обреновића). Скен припада Колекцији “Перило”, о којој је издата публикација издавача Удружења “Перило Забрежје”(2021, ЛИНК).