Марина Абрамовић одржала предавање

Марина Абрамовић, истакнута југословенска и светска перформанс и концептуална уметница, одржала је у склопу ретроспективне изложбе “Чистач” 28. септембра са почетком у 18 часова предавање испред Музеја савремене уметности у Београду. За потребе предавања испред музеја је била монтирана надкривена велика бина око које су била постављена три видео бима и концертно јако озвучење.

У музеју је претходно свечано отворена 21. септембра њена ретроспективна изложба, која тематски обухвата радове из целог опуса уметнице. Влада републике Србије је као покровитељ изложбе исту промовисала као културни догађај године.

Марина је у предавању које је трајало сат и четрдесет минута објаснила своју тематику истраживања граница бола и симбола којима се служи у свом раду. Испричала је своју занимљиву породичну историју. Деда јој је био патријарх, а отац партизан који је на белом коњу био ослободилац Београда у Другом рату.

Описала је одлуку да се не бави сликарством, већ да пређе на перформанс. На видео биму је емитован део посвећен уметничкој групи из СКЦ-а којој припадала. Фотографија са Рашом Тодосијевићем, Нешом Париповићем, Ером Миливојевићем, Зораном Поповићем, Урк Гергељом. Већи део предавања се односио на радове који су изложени у поставци “Чистач”, које је презентовала на видео биму и објаснила усмено. Уследио је и заједнички урлик посетилаца и Марине. Током емитовања перформанса ходања по Кинеском зиду и крајњег раскида везе са дугогодишњим перформанс и љубавним партнером Улајем, десио се технички проблем. Публика није могла да чује Маринин плач са снимка из крајњег сусрета са Улајем, на шта је Марина била духовита и рекла “да ће јој неко платити за пропуст”.

Завршни део предавања је садржао Маринин уметнички манифест који је читала и папире бацала поред себе на бину. Манифестом је одговорила на питања ко је уметник, шта је уметност, шта уметник треба да уради, шта не сме итд. На самом крају публику је замолила да устане и да свако загрли, стави руку на човека поред зажмури и ћути седам минута. Уз црвену боју на видео бимовима Марина је поручила да је то њен “поклон и перформанс”. Циљ је био да свако заволи ближњег свог.