Радници у Забрежју око 1935 – фотографија из Колекције “Перило”

На Забрежју чланови Удружења грађана Перило Забрежје у оквиру активности пројекта Европа и колекције Перило, подржаног од Министарства културе и информисања Републике Србија на конкурсу за Музејско наслеђе 2020. године спремају Монографију о музејској збирци Перило у којој ће бити представљена Колекција фотографиа.

Колекција фотографија садржи снимке из XIX и XX века, као и уметничке фотографије новијег датума. Старији снимци настали су у атељеима познатих фотографа у Београду – Соломона Алкалаја, Николе Лекића, Димитрија Крстовића, Леополда Конига (Leopold König), Савитаја Мојсиловића, Михаила Михајловића, Живка Стефановића, Н. Рајшића; у Обреновцу – Чедомира Јовановића, Љубе Бабића; из Ниша – Сотира Недељковића; из Загреба – Фото Тонке, Михаила Мерћепа, Гојмерца, Владимира Вшетечке, Самуелa Веинриха и друга (Samuel Weinrich), Данице, Фрање Мосингера; из Новог Сада – Рајс и Еберта (Reizs und Ebert) и А. Груића; у Осијеку – Георга Книтела (Georga Knittela); у Сомбору – Тикомира Стојановића; у Берлину – Ф. Брезовског (F. Bresowski). Углавном су то породичне фотографије, те фотографије које сведоче о обичајима, одевању и различитим активностима у Забрежју током XIX и XX века.

Фотографија приказује раднике празнично одевене и камион индустријалца Симовића око 1935. године. Димензије ове црно-беле фотографије су 9 х 14 cm. Аутор је непознат.