“Ратови цвећа”- четврта самостална изложба Марије Чолић у Старој Капетанији у Земуну

У Земуну на кеју, поред лепог плавог Дунава, обреновачка академска сликарка, чланица УЛУС-а, Марија Чолић, која је одрасла између три реке Саве, Колубаре и Тамнаве, отвориће у Галерији Стара Капетанија (Кеј ослобођења бр. 8), своју четврту самосталу изложбу акварела под називом „Ратови цвећа“ 25. фебруара у 19 часова у поставци кустоскиње Јефимије Ђокић. Марија је за своје пређашње радове у техници акварела освојила прво место на Шестом Међународном Бијеналу Акварела у Београду 2020, и прво место за слику на колективној изложби у Смедеревској Паланци 2019. У Београду је одржала изложбу “Кипука” у Галерији Коларчеве задужбине 2022. године (ЛИНК).

Ауторка је љубитељ трусне, блатњаве, мирисне, водоплавне природе Посавине. Попут бивше професорке Гимназије у Обреновцу Десанке Максимовић и Марија воли да шета обреновачким ливадама, које су биле у вековима уназад редовно плављене.

Цвеће на новом серијалу Маријиних слика је у рату – искидано, сукобљено. Њему фале латице, има поломљене стабљике. Представљено је акварелима – нежном и суптилном техником која је у контрасту са алогичном тематиком сукоба цветова. Управо та алогија је ауторкин циљ. Она жели да сликама забележи време и савремени свет, укаже на проблеме и околни хаос који нас прати. Сукоби око ње су узаврели у убрзаном друштву које је изгубило способност емпатије.

По Маријиној пратећој уметничкој изјави у каталогу, изложба је инспирисана пољуљаним људским односима, којима је сведочила у скоријој прошлости. Називи слика и тематика инспирисани су и песмом Кејт Буш.

Обреновачка Посавина је дуго била неуралгична европска тачка – граница између истока и запада. Она нема камење и стамене дуготрајне грађевине. Има богату и заборављану историју, паљења, поплава и сукоба. Сада обреновачка Посавина има и изниклу изложбу „Ратови цвећа“ у техници водених боја ауторке Марије Чолић.

Marija Čolić, “You, it’s you and me, it’s you and me, won’t be happy”, 76 x 56 cm, akvarel, 2023.