Поздрав из Обреновца – разгледница са мотивом забрешке луке и Ћирине станице

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице из Колекције “Перило”(ЛИНК), коју је издала књижара “Moша И. Русо” у Обреновцу. Разгледницу је одштампала штампарија “Макарије” из Земуна. Фотографија на разгледници, чија аверсна страна садржи испис “Билетарница Забреж” (Забреж је стари назив Забрежја), приказује део Забрешког града, капетанију-билетарницу, возну станицу са пругом уског колосека чувеног воза Ћире, станично особље и путнике, чији су погледи усмерени ка објективу непознатог фотографа. Воз Ћира први пут је кренуо ка Ваљеву 1908, а о том свечаном догађају реализована је изложба, ауторки историчарки уметности Валентине Бакић и Милене Недељковић, под називом “Забрешке кратке приче” (ЛИНК), као програм Манифестације Ноћ музеја 2015. године.

Скен разгледнице “Билетарница Забреж” Моше И. Русо из Колекције “Перило”

Реверсна страна разгледнице садржи маркицу са приказом профила краља Александра Карађорђевића и открива да је послата Степанији Илић са Забрежја у село Драгиње код Владимираца 21. јула 1925. Пошиљаоц није познат, јер му је потпис нечитак. У почетним реченицама чита се да извештава своје најмилије да се није задржао у Београду, већ да се вратио, највероватније, на Забрежје.

Реверсна страна разгледнице “Билетарница Забреж” Моше И. Русо из Колекције “Перило”

Припајањем Србији Војводине, тј Срема, након Првог светског рата, Забрежје је престало да буде погранично царинско место на Сави, али је наставило да функционише као лука са возном станицом у окружењу бројних магацинских објеката, кафана и хотела. У том периоду још увек је на Забрешком граду био богат културни и ноћни живот.

Зграда Капетаније на Забрешком граду са уметничком инсталацијом “Расута Пафама” вајара Чеде Петровића (ЛИНК) (фото: Милан Катић, 2015)

Забрешки град као привредни центар трајно замире 1968, када је последњи пут испраћен чувени Ћира ка Ваљеву. Године 2011. Удружење “Перило Забрежје” са Забрежја покренуло је иницијативу за оснивање “Забрешког града – музеј на отвореном”, обогаћујући његов простор осим културно-историјским делима и манифестацијама попут Фестивала “Ослобађање 2017” (ЛИНК), који је био одржан осим на Забрежју и на Новом Београду и у Шапцу.

Фестивал “Ослобађање 2017” – Уметност и култура на “Забрешком граду – музеју на отвореном”, али и у Новом Београду и Шапцу 2017.

Разгледница се представља у оквиру пројекта “Поздрав из Обреновцa”(линк) Удружења “Перило Забрежје”, као активност на обради Колекције “Перило”. Колекција “Перило” је систематизована уз подршку Министарства културе Р. Србије у склопу које је издата и адекватна пратећа каталошка публикација (ЛИНК).