Razgovor sa Grgom iz “Oslobodioca” i najava drugog Air Fest-a u Obrenovcu 24-25. juna

U Obrenovcu na obodu zabranske šume na prostoru iza kafane “Kod tri lepe” u dva dana 24. i 25. juna biće održan drugi rok ekološki festival Air fest (oficijelni sajt LINK), na kojem će nastupiti jedanaest bendova, pozorišna trupa Hator (LINK), a program će uključiti ekološku radionicu i konferenciju na kojoj će učestvovati RERI (LINK). Festival se održava pod sloganom “prodišimo”, a organizatori su najavili dobar provod i angažovan program koji nedostaje u sve zagađenijem Obrenovcu. Cena dnevne karte je 600 dinara, a za oba dana je 1000 dinara i može se kupiti u prostorijama “Kod tri lepe”.

Program festivala uključuje 4 benda iz Obrenovca: U zmajevom gnezdu, Brattss, Bendover i zvezde prve večeri – Oslobodioce, dva cover benda: Lutke na koncu (Kud Idijoti tribute), BandX (AC/DC tribute) i pet etabliranih bendova: Multietnička atrakciju, Void Inn, Samostalni referenti, Atheist Rap i zvezde druge večeri Artan Lili. Program će otvoriti specijalna gošća festivala Olivera Dragićević Skvo.

Program i plakat Air Fest-a 2022

Oslobodioci (LINK) su najpoznatiji obrenovački bend koji je osnovan 1987. godine. Odlikuju ih snažne rokenrol pesme u kojima ima elemenata garažnog zvuka i panka, prepoznatljivi rifovi i opori tekstovi pevača Pere Đokića. Izdali su osam albuma, a već na svojim počecima imali su zapažene recenzije i uspeh. Obrenovčani odlično poznaju njihov opus: “Više nema razloga za nas”, “Pera Đokić je moj drug”, “Miki Rurki”, “Sunce će mi biti iza leđa”, “Green limousine” su pesme koje se horski pevaju na koncertima u Obrenovcu. Pomalo tragičnim i neočekivanim razvojem događaja veći uspeh Oslobodioca u široj zajednici je izostao. To ne utiče na njihov entuzijazam, kvalitet svirke i energiju koju emituju sa bine, pogotovo na domaćem terenu. Odllični dokazi za ovu tvrdnju su najnovija pesma “Borac za pravdu” kao i atmosfera koja vlada u Obrenovcu pred njihov nastup na drugom Air Fest-u.

Najnoviji spot Oslobodioca “Borac za pravdu” prvi singl sa predstojećeg albuma “Veliki snovi, tragičan kraj”

Oslobodioci su Pera Đokić – glas, Gojko Korać Grga – gitara, Nebojša Ristić Šone – bas i Vladimir Gvozdenović – bubnjevi.

Medij Zabrežje ugostio je Gojka Koraća Grgu pred nastup na drugom Air Fest-u 24. juna od 24 h.

RAZGOVOR sa Grgom iz Oslobodioca vodio je ispred medija Zabrežje Milan Katić.

Zabrežje: Spotom u vašoj odličnoj produkciji za pesmu “Borac za pravdu”, koju ste prethodno uživo izveli na prvom Air fest-u 2021, najavili ste izdavanje devetog albuma “Veliki snovi, tragičan kraj”. Pesma ima himnični potencijal da postane vaš novi veliki hit. Kako teku pripreme za album, kada se očekuje njegovo izdavanje, ko je izdavač i šta mogu fanovi da očekuju?

Oslobodioci: Album je bio gotov još predprošle godine. Urađene su pesme i snimljen je materijal, ali korona je učinila svoje, tako da smo finaliziranje odložili za neka bolja vremena. U međuvremenu odradismo “Borca za pravdu” kao singl i polako ga plasiramo. Album će, nadamo se biti izdat do kraja godine, a izdavača još nema. Postoje neke varijante pa ćemo probrati najbolju. Slušaoci mogu očekivati klasično rokanje do koske kao i dosad. Energija nam je još uvek na zavidnom nivou.

“Više nema razloga za nas” Oslobodioci na Festivalu “Oslobađanje” na Zabrežju 2015.

Zabrežje: Nastupate nakon ikona domaćeg pank – roka – benda Atheist rap, kao glavne zvezde prvog dana obrenovačkog rok ekološkog festivala Air fest 24. juna od 24 časova. Šta možete da poručite publici pred nastup?

Oslobodioci: Radujem se viđanju sa našom geronto-punk braćom. Nešto se i ne osećam kao headliner večeri, ustvari to je izmišljena kategorija ili šta god da je već. A live nastupi su naš teren tako da nećemo omanuti.

Zabrežje: Drugi put nastupate na Air festu koji potiče iz inicijative zaljubljenika u rokenrol. Kako ocenjujete podršku lokalnih kulturnih institucija Oslobodiocima? Da li imate obezbeđen prostor za probe? Kolika je finansijska podrška vašoj autorskoj, koncertnoj i izdavačkoj delatnosti, ako postoji i od koga ona dolazi? 

Oslobodioci: Nadam se da je ovo pitanje šala, hahaha. Prostor za vežbanje je kod našeg druga Mileta u studiju Bing a što se para tiče – samofinansirajući smo. Nemamo tu vrstu “inteligencije” da upadnemo na budžet, hahahaha

Zabrežje: Sećam se zajedničkog koncerta sa šabačkim kolegama Goblinima u Domu kulture u Obrenovcu 1994, kada su vam članovi Goblina nakon nastupa prišli na bini sa očiglednim oduševljenjem. U međuvremenu Goblini su postali bend koji pune velike sale, a ne bih rekao da imaju kvalitetnije pesme od vaših, dapače. Gde je zapelo u karijeri Oslobodioca u očiglednoj disproporciji između kvaliteta vaših pesama i vaše svirke i sa druge strane broja posetilaca na koncertima i onih koji su uopšte čuli za vas van Obrenovca? Koliko je po vama uticala na vašu karijeru činjenica da potičete iz predgrađa Beograda i da niste imali ljude koji će vas promovisati u medijima, na festivalima i većim koncertnim prostorima?

Oslobodioci: Nemam pojma šta se tu desilo. Da li naša lenjost da se medijski promovišemo ili ogroman splet nesrećnih okolnosti – u našem slučaju Marfi radi u 3 smene. Postoji dobar broj ljudi koji još uvek zna za nas, ali nikako da se ukačimo sa organizatorima tih nekih događaja, o festivalima da ne pričam. Više ne znam ni jedan način kako doći do nekog festivala ako nisi Van Gog, Riblja čorba ili neki od tih mejnstrim bendova. I to su preuzeli menadžeri, piarovi i ostala kalakurcija koja nikakve veze sa R’N’R nema.

Zabrežje: Da li je ranije bilo bolje za brend Oslobodioci koji je važan za identitet Obrenovca već tri decenije?

Oslobodioci: Bilo je bolje naravno, ali zato što si imao scenu i u svakom malo većem mestu u Jugi bar 2 mesta za svirku. Što se tiče podrške glavešina, nije je nešto bilo onda, isto kao i sada.

Zabrežje: Retki su bendovi iz Srbije poput Oslobodioca koji su se osamdesetih nalazilii na inostranim listama. Da li ste na neki način pokušali da uđete u trag vašem snimljenom materijalu ili odštampanim pločama koji je ostao zarobljen od 1991. godine u sadašnjem Croatia records-u, odnosno tadašnjem Jugotonu u Zagrebu? Da li ste sigurni da negde u nekom budžaku ne postoji makar jedan vinil Oslobodioca?

Oslobodioci: Mislili smo da je sve to propalo, ali skoro nam se javio Marko Ristić sa informacijom da je preko nekih veza uspeo da iskopa jedan primerak tog vinila. Nadam se da ćemo od toga uspeti da napravimo nešto.

Zabrežje: Skoro je Udruženje “Perilo Zabrežje” (osnivač medija Zabrežje) ugostilo udruženje iz Pančeva “Elektriku” u sklopu aktivnosti Nezavisne kulturne scene Srbije. Pričali smo na tribini o lokalnim kulturnim politikama, pa smo pominjali bendove iz Pančeva koji imaju zapažene karijere – Buč Kesidi, Iskaz, Ljubičice itd, koji svi listom nastupaju u njihovoj dvorani Apolo u sklopu Doma kulture u Pančevu. Zbog lokalne podrške bendovima i ostvarenog relevantnog kvaliteta na koncertnim dešavanjima, pančevački bendovi realizuju rasprodate koncerte u Beogradu (primer dva koncerta u Domu omladine u Beogradu benda Buč Kesidi). Da li se sećate nekog dobrog rok ili alternativnog koncerta u obrenovačkom Javnom preduzeću Sportsko kulturni centar koji ima dve odlične bine i leti manifestaciju “Obrenovačko leto”? Imate li informaciju zašto su rok koncerti izbačeni iz našeg Doma kulture i ko je taj izbacivač?

Oslobodioci: R’N’R koncerti su izbačeni iz Obrenovca u globalu. Dovode nam estradni talog da zavija deci na trgu, a R’N’R-a nema ni u tragovima. “Obrenovačko leto” nešto tu pokušava, ali to je mršavo. Air fest je prva ozbiljnija manifestacija u ovom gradu posle dugo vremena i lokalni kulturni faktori uključujući i medije bi trebalo te ljude da ljube u dupe umesto što ih miniraju.

23. jun 2022. Zabrežje