Отворен шампањац уз број 40 “Забрешких новина”

У редакцији “Забрешких новина” на Забрежју код уредника господина Момчила Срећковића, отворен је шампањац и прослављено објављивање последњег броја 40, на интернету- Порталу “Забрежје”. Број 40 је издат у папирном облику 2014. године.

Уредник Портала “Забрежје”, Милан Катић и потпредседник Удружења “Перило Забрежје” Горан Крсмановић изненадили су Момчила и уз звуке отварања шампањца честитали му постављање свих бројева на интернет.

Свечани догађај је забележио фотограф Дарко Бјелановић.

Уреднику и новинару Момчилу Срећковићу је остварена жеља да сви могу да читају обновљене “Забрешке новине”, које је уређивао и објављивао од 2006. до 2014. године.

Забрешке новине

Први број „Забрешких новина“ угледао је светлост дана на Ђурђевдан (6.маја) 1936. године. Покретач и уредник новина је био учитељ Чеда Михаиловић. Новине су излазиле месечно у тиражу 1000.примерака, а цена појединачног броја је била 3. динара.

Редакција „Забрешких новина“ је била у згради бивше царинарнице у улици Краља Александра 94 (сада Аце Симовића). Администрација редакције је била у Обреновцу у улици Престолонаследника Петра бр. 39.(На овој адреси у Обреновцу је становао учитељ Чеда Михаиловић ).

Редакцију су тада сачињавали: Учитељ Чеда Михаиловић (уредник), а чланови редакције су били: учитељица Ангелина-Бека Пурнат, Рокан Филиповић, учитељ Сава Стојковић, учитељ Влада Чебашек, студент  Милош Петрић, студент Драган Марковић и Радмила-Рада Симовић .„Забрешке новине“ су излазиле до марта 1941.године, затим је био покушај 1944. године али само један број новина. Због недостатка финасијских срестава лист је престао да излази. Највећи донатор и спонзор „Забрешких новина“ је био Аца Симовић. После ослобођења 1948. године изашао је један број и новине се гасе. После 70.година (2006.год) од објављивања првог броја, група Забрежана коју је предводио Миша Пурнат, Момчило Срећковић – Моци, Петар Миловић, Јелена Ајдарић, Валентина Пешовић, Остојић Драган, Драгивоје Срећковић, Ашковић Милан и Раде Васиљевић.