Саопштење УДРУЖЕЊА ДРАМСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ 1.6.2023

Редакција Портала “Забрежје” преноси у целости Саопштење за јавност УДРУЖЕЊА ДРАМСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ упућено редакцијама за културу у Републици Србији 1.6.2023:

Поштовани сви,

Удружење драмских уметника Србије је поводом недавних, а нажалост, све учесталијих напада, прозивања, отворених увреда и блаћења наших колега глумаца, упутило ДОБРОНАМЕРНИ АПЕЛ да се са таквим јавним иступима престане, барем у име чињенице да су нас догађаји без преседана и страдање толиког броја невине деце и људи све заједно оставили без даха и обавезали макар на сагласност у заједничком жаљењу које жртвама дугујемо. Подсетили смо на то да не би смело да буде спорно да смо у жалости над истом раном и у борби против насиља ваљда сви сагласни.

Чињеница да ни nocлe таквог апела напади нису престали већ отишли толико дaлеко да колеге глумце са скупштинске говорнице поједини посланици називају „шљамом“, говори да или блатиоцима није битна наша добронамерност у стишавању сукоба и страсти (сада када је то СВИМА насушно неопходно), или да је посреди намерна провокација за рачун некаквих злонамерних агенди, са циљем додатног хушкања на што оштрије међусобне сукобе.

То је одувек био манир искључиво оних који у потпиривању сукоба виде згодан ресурс за политичку експлоатацију. Још једном апелујемо на СВЕСТ свих оних који верују да језик таквих увреда представља „труд у борби против насиља“ и подсећамо их да је истрајавање на таквој реторици озбиљна неодговорност пред будућношћу ове земље и застрашујући прилог свеопштем суноврату.

Подсећамо још једном и на то да Удружење обједињује чланове најразличитијих политичких уверења и да ово није заступање ниједне политичке стране! Минимум права које би морало бити ЈЕДНАКО јесте право на различитост политичког става. Стога се овом напоменом унапред ограђујемо од сваке евентуaлне политичке злоупотребе овог нашег Апела и свако ко то евентуално покуша, само ћe потврдити ту злонамерност!

Председник Удружења драмских уметника Србије – Небојша Дугалић, 1.6.2023. Београд