У библиотеци “Влада Аксентијевић” 14.2.2018. представа Јелене Пузић “Пу спас за све нас”

Представа почиње у 19 часова.Једна од највећих хуманитарних радница прошлог века, која је спасила између осам и десет хиљада деце из усташких логора, била је Диана Будисављевић. Пореклом Аустријанка, била је удата за угледног загребачког хирурга, Јулија Будисављевића. Други светски рат затекао ју је у Загребу. Имала је тада педесет година и две одрасле ћерке.
Хуманитарни рад Диане Будисављевић трајао је од одлуке да оснује своју „акцију“, до тренутка када је њену комплетну документацију насилно преузела ОЗНА. Првобитна замисао да даје новчане прилоге, брзо је прерасла у акцију спасавања деце из логора. У томе јој је користило аустријско порекло, али и одлучност од које није одступала. Сврха „акције“ била је очување идентитета српског народа са тих простора, тако што би се што више будућег нараштаја спасило и пописало, а после рата, последице прогона и изгнанстава које су деца и њихове породице трпели, што боље и лакше преброде.
Ипак, након мука и опасности којима се излагала током рата, као и свог нарушеног здравља, када је рату напокон дошао крај, до враћања деце и спајања породица није дошло. Име и рад Диане Будисављевић практично су нестали.
Монодрама „Пу спас за све нас“ бави се узроцима брисања Дијаниног имена и Акције, кроз праћење њеног рада у ратним годинама. Преузевши на себе улогу спасиоца недужних, Диана није знала какве ће је страхоте задесити и какве ће последице оне имати по њен живот.
По мотивима дневника Дијане Будисављевић, текст монодраме потписује Нина Џувер.
Лик Дијане Будисављевић тумачи Јелена Пузић.
Клавир: Соња Лукић