Забрежје у средњем веку

Рад “Забрежје у средњем веку” је написан за изложбу у оквиру манифестације Ноћ музеја 16.5.2015.  и изложбе “Забрешке кратке приче”. Ауторке су биле Валентина Бакић и Милена Недељковић.

Прича о Забрежју започиње још у средњем веку, у време краља Драгутина који је од свог шурака, мађарског краља Ладислава IV Куманца добио на поклон Срем, Мачву са Београдом и део североисточне Босне.Овим областима, међу којима се налазила и Посавина, Драгутин је владао 32 године (1282-1316).

Претпоставља се да је Стефан Урош Драгутин, да окаје своје грехе, јер је збацио са престола свог оца Стефана Уроша I, подигао и обновио многе цркве и манастире у Посавини. У Забрешким ливадама саградио је 1282. године манастирске ћелије испоснице које су настрадале под налетом Турака  у време Сулејмана Величанственог.  Испоснице су симболично повезане и са годином када је потписан Дежевски уговор, по коме је престо дат Милутину, будући да је Драгутин сломио ногу.

Поред ових сматра се да је Драгутин изградио друге цркве и манастире у Мислођину и Грабовцу, које су такође порушили Турци.

Немањићка традиција се наставља па остаје и претпоставка да је неки од манастира обновио деспот Стефан Лазаревић у XV веку, али међу њима нису биле и Забрешке ћелије. Од тог доба па до данас у Забрежју нема ни манастира ни цркве.

Манастир Св. Христофора налази се у селу Мислођину на падини према Бачевачком потоку. По народном предању сматра се да је једна од три задужбине које је подигао краљ Драгутин.Турци су и тај манастир порушили, а касније га, претпоставља се, обнавља деспот Стефан Лазаревић.

Након поновне турске похаре у XVII веку, манастир је био напуштен све до данашњих дана, када је уз труд многих донатора и мати Јустине, игуманије и једине монахиње манастира Св. Христофора, он обновљен 2015. године.

Манастир Св. Николаја У Грабовцу,још једна је од задужбина краља Драгутина изграђена 1280. год. Манастир је два пута рушен, коначна обнова завршена је 1973. године. Поред саме цркве протиче Видан извор, чија се минерална вода сматра лековитом и користи за крштења. Такође и поред великих невоља које је претрпео овај манастир, кроз векове, ипак је очувано доста вредних уметничких предмета и рукописа. Библиотека манастира чува око 113 рукописа, међу којима се издвајају Ромулово јеванђеље из 14. века и Диопта-зборник о чувању душе из 15. века.