Odložena izložba Suzane Stojadinović na Kosovu

Po drugi put umetnost slikarke Suzane Stojadinović nije ušla na Kosovo. Ovaj put zbog nemogućnosti da Suzanine zapakovane slike predju granični prelaz Jarinje i budu postavljene na izložbi u Galeriji Fakulteta umetnosti Kosovska Mitrovica. Otvaranje izložbe je trebalo da bude u sredu 16. oktobra 2019. godine.

Suzana Stojadinović je slikarka iz Obrenovca, koja je diplomirala na Prištinskom fakultetu likovnih umetnosti. Trenutno je na postdiplomskim studijama na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Izlagala je u više zemalja (Srbija, Meksiko, Švajcarska, Amerika…), a njena dela se nalaze na više kontinenata. Na Suzanin izraz je uticalo 15 godina života u Meksiku.

Za Portal “Zabrežje” je dala izjavu.

Portal: Koji put se odlaže izložba?

Suzana: Drugi. Čovek pokušava dok je živ. (smeh)

Portal:Ko je i kako zabranio izložbu? Kako se osećaš na Jarinju danas(16.10.)?

Suzana: Albanski carinici nisu dozvolili da prođem. Dalo se očekivati nakon slučaja sa Interpolom (na zasedanju Kosovo nije primljeno p.a.). Jutros su Rosu ponovo upale u Mitrovicu. Sada će ponovo đonom da idu gde god mogu. Dobra stvar iz svega toga je što su me vratili 3 metra nazad u tzv srpski deo sa sve slikama.

Suzana je na Zabrežju više puta nastupala na međunarodnom omladinskom Festivalu “Oslobadjanje” u rezidencijalnim programima.

Suzanin rad “Andjeo” nastao na bini na Zabrežju se nalazio na sceni DKSG-a desno od loga.

U dva navrata projektovan je na binu video rad “Protest”, nastao od Suzaninih slika inspirisanih bombardovanjem SR Jugoslavije od strane NATO pakta 1999. godine.