UG “Perilo Zabrežje”-finansijski izveštaj za 2019. god

UG “Perilo Zabrežje” (osn. 2010) osnovan sa ciljem (citat) “unapređenja i očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa Perila, Zabrežja, Obrenovca i Beograda” po članu 14. statuta ima obavezu podnošenja javnog finansijskog izveštaja članstvu i javnosti.

U 2019. godini poslata su dva projekta na raspisani redovni konkurs Ministarstvu kulture i inormisanja Republike Srbije, dva predloga projekta na konkurs Sekretarijata za kulturu Beograda i jedan projekat na konkurs GO Obrenovac. Ponovo kao i 2018. godine nisu opredeljena sredstva uprkos predstavljenom mišljenju nadležnog Muzeja grada Beograda o značaju(LINK) kolekcije “Perilo”(LINK) i uprkos činjenici da je kolekcija prezentovana u okviru jedine stalne muzejske postavke u GO Obrenovac na mestu gde je počela moderna srpska diplomatija(LINK).

Pisma podrške iz Ambasada Italije, Danske, Mađarske i Austrije (LINK), koja ukazuju na međunarodni kulturni značaj kolekcije i rada u okviru festivala “Oslobađanje”, nisu bila dovoljna da se finansijski podrže mladi i njihova edukacija. Na dopis EPS-u i ove godine nije stigao odgovor, iako je od 2013. do 2016. godine podržan rad udruženja, neznatnim, ali značajnim sredstvima.

Na omladinskom jazz/alternativnom festivalu “Oslobađanje 2019″(LINK) učestvovali su umetnici iz 8 evropskih zemalja u podršci Ambasada Danske, Mađarske i Austrije. Shodno tome “Oslobađanje” je postao EUnic festival. Istaknut program su i dalje jazzmasterclass radionice eminentnih evropskih predavača.

Stalnu postavku, KC “Perilo”(LINK) i biblioteku “Danilo B. Vićentijević”(LINK) posetili su đaci dve osnovne i jedne srednje škole(LINK). Đaci su se edukovali o istoriji, kulturi i umetnosti. Deca su se rekreirala i nastavila posetu spomen-izletištu “Perilo”(LINK) i “Zabreškom gradu-muzeju na otvorenom”(LINK), koji su takođe projekti UG “Perilo Zabrežje”.

U 2019. godini su održane godišnje manifestacije i prateće izložbe Dan diplomatije(LINK), Noć muzeja(LINK) i Dani evropske baštine(LINK). Sve manifestacije i aktivnosti su ispraćene na Portalu “Zabrežje”(LINK).