UG “Perilo Zabrežje”-finansijski izveštaj za 2020. god

UG “Perilo Zabrežje” osnovanо 2010. godine sa ciljem (citat) “unapređenja i očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa Perila, Zabrežja, Obrenovca i Beograda” po članu 14. statuta ima obavezu podnošenja finansijskog izveštaja članstvu i javnosti. Medij Zabrežje osnovan je između ostalih razloga i zbog transparentnosti rada i finansija udruženja (Portal “Zabrežje” APR reg. br. IN 000 499).

U 2020. godini UG “Perilo Zabrežje” dobilo je podršku Ministarstva kulure i informisanja Republike Srbije za projekat “EVROPA I KOLEKCIJE PERILO”. Podrška Ministarstva kulture je izuzetno značajna za rad udruženja, ali i za Obrenovac. Adaptiran je KC “Perilo”. Pretvoren je podrum u još jednu galeriju, duplirana veličina Gavne galerije, održane dve izložbe, izdata knjiga, održan koncert na muzejskom eksponatu-violini, zahvaljujući podršci sektora za muzejsko nasleđe Ministarstva kulture i informisanja.

Adaptacija je omogućila formiranje Saveta galerije i raspisivanje konkursa za godišnji izložbeni i rezidencijalni program čija se realizacija sa nestrpljenjem očekuje.

Pisma podrške iz Ambasada Italije, Danske, Mađarske i Austrije (LINK), koja ukazuju na međunarodni kulturni značaj kolekcije i rada u okviru festivala “Oslobađanje”, kao i podrška Ministarstva kulture i informisanja, nisu bila dovoljna EPS-u i ove godine nije stigla ni podrška ni odgovor na dopis, iako je od 2013. do 2016. godine podržan rad udruženja, neznatnim, ali značajnim sredstvima.

Stalnu postavku, KCPerilo”(LINK) i biblioteku “Danilo B. Vićentijević”(LINK) prethodne godine zbog pandemije korona virusa nisu organizovano posećivali đaci, za razliku od pređašnjih. U prošlosti posete đaka bile su važan segment rada udruženja. Dve osnovne i jedne srednje škole su posetile KC “Perilo” 2019. godine (LINK). Nažalost spomen-izletište “Perilo”(LINK) o kojem brinemo je doživelo nasilne promene. Srušene su bez pitanja dečije penjalice koje smo postavili 2016. godine i pojedini nadležni iz GO Obrenovac su dolazili slikali se za lokalne medije i izjavljivali da su “smislili” “uspeli” uprkos činjenici da i dan danas nije ponovo postavljena spomen-tabla stradala u poplavi, kojom je 2011. godine obeležena istorija Zabrežja . “Zabreški grad-muzej na otvorenom”(LINK), takođe doživaljava nasilne promene bez saradnje sa UG “Perilo Zabrežje”. O ovim aktivnostima nadležnih u Obrenovcu uskoro opširnije.