“вОдОм” изложба и исијавање 2018

У  организацији УГ”Перило Забрежје” четврти пут је одржана манифестација Ноћ музеја 19.5.2018. у КЦ”Перило” на Забрежју. Ове године се истакла изложба Јована и Горана Ракића, близанаца из Обреновца који су студенти мастер студија Факултета примењених уметности и аутори два награђена филма “Животи” и “Наслеђе”. Наступио је КУД”Драган Марковић”, њихов најмлађи ансамбал, а посетиоци су могли да јашу белог коња, власника Јована Петровића.

Током манифестације су емитовани филмови младих Ракића на сваких сат времена. У изложбеном делу ова два млада уметника су поставили своју изложбу радова који описују процес стварања филмова. Посетиоци су могли да виде и поставку слика и графика младих Ракића. Наслов овогодишње манифестације “вОдОм” је поводом пројекта отпочетог на фестивалу Ослобађање 2015, који су аутори замислили као пројекта уметничког исијавања на реке Дунав и Саву са циљем европског помирења и сарадње путем нове уметничке праксе . Те 2015. године је партнер био Leonardiano museo  из Италије  са изложбом великих полиедара, а у реализацији пројекта је учествовао Мацура музеј авангарде из Нових Бановаца. Власник музеја Владимир Мацура је реализовао пројектовање на Дунав своје колекције, а на Забрежју су на Саву пројектовани Травелери и фест.

Изложбена поставка у КЦ”Перило” третира и описује мотив настанка пројекта, који је потакнут проналажењем ђулета у старој лучкој капетанији. У оквиру Перило колекције се налази књига Арчибалда Рајса “Шта сам видео и проживео у великим данима” у којој је описао боравак на Забрежју и гранатирање из Првог рата.Књига садржи Арчибалдову посвету.Изложене су фотографије гранатираног Забрешког града, меци пронађени на Забрешком граду  као и цитати из његове чувене књиге “Чујте Срби, чувајте се себе”.  Уметници чија дела су изложена да употпуне “вОдОм” су Дарко Бјелановић(фотограф), Чеда Петровић и Јелисавета Вићић. Аутор поставке је Милан Катић.

Изложба ће трајати до следећег “Ослобађање фестивала” који је најављен за јул, а поставке су отворене недељом.

И овај пут је организатор потенцирао разноликост понуде у природи на излетишту уз рекреативни приступ култури.