“вОдОм” изложба и исијавање за Ноћ музеја 19.5.2018. у КЦ “Перило”

“вОдОм” је пројекат отпочет у сарадњи са Мацура музејом у оквиру фестивала Ослобађање 2015. године. Подразумева исијавање уметности на Саву и Дунав. Инспирисан је и потакнут проналажењем ђулета из бомбардовања током Првог рата које је пало на кров историјске забрешке капетаније у некадашњој луци и царини на Забрежју.

Циљ пројекта “вОдОм” је ново уметничко повезивање народа и уметника на Сави и Дунаву са циљем доказа природи да можемо продуковати уметност заједно.”вОдОм” уметност је стога молба природи да се не понови поплава која је у Обреновцу била посебно трагична. У оквиру “вОдОм” изложбе ће бити презентовано аустроугарско ђуле, колекција фотографија Дарка Бјелановића полиедара Леонарда Да Винчија изложених на Забрешком граду које су “исијане” на Саву 2015.

Биће изложена књига Арчибалда Рајса у којој је описао гранатирање Забрежја са посветом у години његове смрти уз видео инсталацију. Уз пратећу изложбу Горана и Јована Ракића биће приказани њихови филмови, као и филм “Церн” Николауса Гејрхалтера. Отварање је уз концерт КУД “Драган Марковић”.