“вОдОм” 7.7.2018-пројекат европског помирења и уметничке молбе природи исијавањем

Организација фестивала  “Ослобађање”  позвала је на конференцији за штампу одржаној 1. априла уметнике са Саве и Дунава да се пријаве за пројекат “вОдОм”7.7.2018. године. Пројекат “вОдОм” први пут је успешно најављен и одржан на “Ослобађање фестивалу” 2015. године. Сарадник УГ”Перило Забрежје”, удружења које спроводи међународни фестивал алтернативне уметности,  је био господин Владимир Мацура, тачније “Музеј Мацура” из Нових Бановаца, а главни партнер 2015. године је био Леонардиано музеј из Италије чији су експонати пројектовани на Саву.

Прве године пројекта “вОдОм”, “Ослобађање” је пројектовало снимке фестивала и Травелере на Саву, а у одређено време у Мацура музеју, партнери на теми авангарде, су пројектовали фотографије Љубомира Мицића и Зенит уметност на Дунав.

Шта је “вОдОм” пројекат и шта му је тема?

“вОдОм” пројекат је приказан 4.7. 2017.  током представљања фестивала “Ослобађање” на регионалној телевизији N1 (5 минута и 46 секунди)

2014.  године у оквиру припрема фестивала “Ослобађање” на Забрежју код Обреонвца, чланови удружења су при промени крова пронашли у старој капетанији ђуле из Првог рата.То ђуле је сведочанство лошег-бомбардовања Србије од стране тадашње Аустрије. Међу историјским постаментима насталим на фестивалу “Ослобађање” 2013. године, аутора Ненада Аћимовића, које је историчар уметности Валентина Бакић изложила на спољашњости Дома културе Забрешки град, била су осим Обреновића, Карађорђевића, Проте Матеје и два припадника династије Хабзбург, због историјских дешавања на простору “Забрешког града-музеја на отвореном”.Удружење које организује фестивал сарађује већ четврту годину са Аустријском амбасадом поводом “Перило колекције”, коју УГ”Перило” брендира као колекцију из куће почетка српске дипломатије у обраћању Аустро-угарској царевини и дизања устанка у Посавини.

Истовремено постављање сталне поставке “Забрешки град-музеј на отвореном” на фасаду дома културе и проналажење и вађење ђулета, је инспирација за пројекат “вОдОм”, који подразумева сарадњу уметника и пројектовање уметности и уметничких дела на Саву и Дунав, са циљем европског помирења и доказа природи да можемо заједно. “Ослобађање вОдОм” пројектор је био прве године управо на капетанији где је било ђуле и то је било симболично залечење ратне ране.У оквиру Библиотеке Хаџи Данило постоји књига Арчибалда Рајса у којој је описано гранатирање Забрешког града.Књига садржи Арчибалдову посвету и потпис. Посредни “вОдОм” циљ је молба природи да се никада не понови поплава која је у Обреновцу била посебно катастрофална, са погубним последицама и са званично 17 жртава.

Идеја је за 2018. годину, као и до сада, пројектовање уметности увек на исту воду, савску и дунавску које би се улиле једна у другу на ушћу у Београду  и прошле баш током фестивала “Ослобађање” поред Забрежја, уз пројектовање уметности и феста. Сваки “вОдОм” уметник би сачекао у свом граду воду по математичкој табели у зависности од удаљености од извора и брзине Саве и Дунава.

На Сави су  2016. године свирали у оквиру “вОдОм” пројекта еминентни уметници Адриан Гаспар и Андреа Кира, пар месеци након добијања међународне награде Амигдала у Италији. То је био програм подржан од АКФ-а.

Године 2017.  фестивал се одржавао поново на Сави. На Забрежју, у Новом Београду и у Шапцу.

Крајњи циљ “вОдОм” пројекта је да у свим земљама дунавског и савског слива имамо пројектовање и промену природе , Европе и себе, путем уметности у оквиру фестивала “Ослобађање” 7.7.2018.  На ушћу не постоји вештачко језеро на Дунаву јер није спојено Велико ратно острвао, које је пројектом ГУП Београда 1950-1972 предвидео младозенитиста-травелер Милош Сомборски, али се та његова идеја третира као једна лепших, нажалост, неостварених урбанистичких идеја за Београд. О Травелерима сведочи стална поставка у независном КЦ”Перило”.

“Ослобађање” има снажан темељ у идејном склопу зенит покрета и што се тиче уметничке инспирације и еколошког аспекта у погледу санирања последица глобалног загревања, а “вОдОм” пројекат је једна његова међународна еманација окренута новим уметничким праксама, у коју организатори снажно верују да ће се убудуће сваком годином унапређивати и имати европски значај. Пријаве су на oslobadjanje@gmail.com