“Поздрав из Обреновца”- Забрешка лука 1902.

Уз поздраве из Обреновца, портал “Забрежје” презентује скен разгледнице из Колекције “Перило”(ЛИНК), послате из Обреновца у Београд 1902. године ђаку Николи Анћулу од извесног Рашка (непознати редакцији). Разгледница приказује пограничну луку на Забрежју са људима и бродовима који су пристали.

Разгледницу је издала обреновачка Књижара Д. М. Марковића. Њена специфичност је фотографија луке, предвиђени простор за писање на предњој страни и простор за адресу на полеђини. То је био начин израде разгледница до 1908. године.

Лука је 1902. године садржала привредне , културне и царинске објекте на Забрешком граду. Послата је пред крај династије Обреновић из града који је 1859. године понео име по родоначелнику Милошу Обреновићу. Милош Обреновић изговорио је по слому Првог српског устанка 1813. године на простору Забрежја, чувену реченицу Јакову Ненадовићу: “Ја идем у народ, па како буде њему нека буде и мени.”

УГ “Перило Забрежје” је 2013. год обележило јубилеј стогодишњице одлуке Милоша Обреновића (6 мин 30 сек)

Данас је простор луке обогаћен културно-историјским садржајима и претворен у Музеј на отвореном (ЛИНК) пројектом удружења “Перило Забрежје”.