Жељко Шишић свираће пети пут Перило виолину на Забрежју 14.3.’22.

У склопу манифестације Дани дипломатије на Забрежју у организацији УГ “Перило Забрежје” и уз подршку Савета МЗ Забрежје, у малој сали Дома културе на Забрежју – савском делу Обреновца, професор виолине Жељко Шишић свираће кратки виолински реситал на музејском експонату – Перило виолини 14.3.2022. године од 20 часова.

Жељко Шишић, Никола Кнежевић и Бојан Јовановић на фестивалу Ослобађање (фото: Вукашин Миличевић, 2015)

О Перило виолини организатор је издао публикацију Перило виолина-звуци историје и музике (2020), а ово је пети пут да ће тај инструмент бити у рукама професора Шишића. Виолина је из XIX века. Припадала је оснивачу Обреновачког црквеног певачког друштва – Драгољубу Вићентијевићу (1864-1932). Један је од експоната музејске Колекције Перило.

Што се боре мисли моје и Играле се делије на Фестивалу Ослобађање 2015

Идеја организатора је оживљавања прошлости на позитиван и афирмативан начин музеолошким представљањем експоната и музичким избором који је сукладан династичком називу Обреновца. Сваке године до сада свирана је композиција Што се боре мисли моје, за коју је текст писао кнез Михаило Обреновић. Поменута композиција је изабрана осим због династичког имена града Обреновца и због пријатељских односа првог власника са припадницима династије Обреновић. Након свирања виолине модератор Горан Крсмановић и аутор Млан Катић представиће књигу Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски, такође издање УГ “Перило Забрежје” (2021).

Жељко Шишић, Борис Шнајдер и Ана Миљојковић у Библиотеци “Влада Аксентијевић” на Ослобађању (Фото: Лазар Лазаревић, 2014)

Издавање оба издања подржано је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије- сектора за музејско наслеђе као део пројекта Европа и колекције Перило (2020). Издавање књиге “Колекција Перило…” подржали су Бисерка Томаш Катић и Лука и Бранка Обрадовић.