Забрешки град-музеј на отвореном

“Zabreški grad-muzej na otvorenom” je autorski projekat UG “Perilo Zabrežje” po ideji Milana Katića Projekat prikazuje istorijske objekte, ličnosti i događaje u vezi sa lokalitetom na savremen način. Zabreški grad je kulturno-istorijska celina sa lukom i okolnim vremešnim objektima. UG”Perilo Zabrežje” prezentacijom radova na raznolikim manifestacijama koje organizuje od 2013. godine oživljava ovaj jedinstven evropski prostor pozitivne komunikacije i saradnje kroz kulturno-istorijsko-rekreativno-turustički projekat. 

Zabreški grad je upisan u valjevske knjige 1817. godine. Nalazi se na savskoj obali 30 kilometara zapadno od Beograda. Bio je savska luka, i pre Srpske revolucije (Prvi i Drugi srpski ustanak), a potom u celom 19. veku, Zabreški grad je bio važna destinacija, Sadržao je sa carinu, lučke, privredne i kulturnr objektima. Važnost po projektu se naglašava predstavljanjem lokacije kao “granice izmedju Balkana i Evrope i istoka i zapada koja je iznedrila neuobičajena istorijska dešavanja i ličnosti”.“Zabreški grad-muzej na otvorenom” je projekat u okviru kojeg je obrađena prošlost i omogućeno savremeno tumačenja kroz nove turističke i kulturne aktivnosti. Davanje kulturno-istorijskog  značaja Zabreškom gradu je bio jedan od prvih ciljeva i projekata udruženja osnovanog sa ciljem(statut citat):” očuvanje i unapredjenje kulturno istorijskog nasledja Perila , Zabrežja, Obrenovca i Beograda”. 

Od spomeničko-umetničkih dela koja čine “Zabreški grad-muzej na otvorenom” posebno se ističe delo “Vladari koji su se iskrcavali na Zabrežju”  nastalo 2013. Nenada Aćimovića, umetnika iz Obrenovca. Nenad je i tvorac vizuelnog identiteta Oslobadjanje festivala www.oslobadjanje.org.  Delo se sastoji od 9 dizajniranih tabli sa likovima istorijskih ličnosti koji su na Zabrežju počinjala diplomatiju, donosila važne državničke odluke, bivale na počecima bitnih bitaka za Evropu. Prikazani su likovi Prote Mateje Nenadovića , Miloša Obrenovića, Karađorđa, i pripadnika njihovih dinastija, kao i o Rudolfa Habzburga i Jozefa II Habzurškog, za koje su vezane mnoge aktivnosti i priče o dešavanjima sa prostora Zabrežja. Rad je postavljen na spoljašnjosti Doma kulture. Postavku je radila Valentina Bakić. Ističe se i delo “Rasuta pafama” Čede Petrovića koje asocira na značajno avangardno nasledje i vezu sa urbanizmom, koja je posebno vidljiva i objašnjena u prezentovanju Perilo kolekcije u okviru “KC Perilo”.Pafama je prvo avangardno delo jugoistočne Evrope, autora Josipa Seissela iz 1922. godine, saradnika Miloša Somborskog, sina prve zabreške učteljice Julke VIćentijević-Somborski. Neophodno je pomenuti i veliko sidro, koje su iz Save izvukli Momčilo Srećković i Miša Purnat.

Spomenik palim borcima se nalazi pored stare opštine ispred sadašnjeg Doma zdravlja od 1952. Na zgradi stare đumrukane- carine su i dve spomen table, od kojih je jedna sa informacijom o tome da je srpska diplomatija počela na Zabrežju. Sve navedeno u kombinaciji sa istorijskim zdanjima udruženje promoviše kao muzej na otvorenom. Kolekcija predmeta širokog dijapazona (oružje, numizmatika, filatelija, upotrebni predmeti, umetnine, fotografije) iz oslobodilačkog 19. veka se nalazi u Kolekciji “Perilo”  koja ima stalnu postavku u KC “Perilo”.


Obnova luke i lučkih potencijala Zabrežja radi usmerenja ka obali i pravljenje i obnova niza objekata koji treba da služe kulturno-istorijskoj svrsi, je cilj ovog udruženja.  Ponudom sportsko rekreativnih vidova relaksacije uz kulturno edukativne sadržaje i izgradnjom rekreativnih sadržaja na obali, podstaknuto je okruženje na razne vidove privrednih aktivnosti i omogućen veći broj  radnih mesta.
Evrointegracijski potencijal i ideja pomirenja dinastija, levih i desnih, evropskog istoka i zapada koje promoviše ovo udruženje, ima svoj koren u nekadašnjoj privrednoj, kulturnoj saradnji na Zabreškom gradu, a sadašnju emanaciju kroz korišćenje zaostavštine iz „Perilo kolekcije“ i perioda 19.  I 20. veka na razne načine kroz manifestacije, predavanja , postavke, naučnu, naučno-istorijsku i izdavačku delatnost. Značajnu podršku u ovom pravcu je dalo Ministarstvo inostranih poslova, kao i Austrijski kulturni forum, zbog prepoznatog kvaliteta rada i kadrovskih rešenja, kao i zbog istorijskih konotacija: Perilo kolekcija je kolekcija predmeta iz kuće početka srpske diplomatije (1804. Prota Mateja napisao čuvena diplomatska pisma u kući Pantelije Ružičića na Perilu).Posebno je važno istaći da je udruženje organizovalo na autentičnom istorijskom prostoru Zabrežja, važne nacionalne jubileje, kao što su 2013. 
“200 godina od Miloševe ideje da ne prebegne već da oslobodi Srbiju”,2004.  “200 godina diplomatije” u organizaciji Momčila Srećkovića, trenutnog predsednika nadzornog odbora, 2015. “200 godina od Takovskog ustanka”, 2016. “100 godina dadaizma” i 2017. “150 godina od vraćanja ključeva knez Mihailu” . Zabreški grad je oplemenjen umetničkim delima koja imaju istorijsku i umetničku važnost i podsečaju na burnu prošlost i postao je prepoznatljiva kulturno-istorijska celina kojom je moguće bliže se upoznati u okviru ekskurzije “Perilo-Zabreški grad-Fenek”.