200 година од Милошеве идеје да ослободи Србију

19.6.2013. године у библиотеци „Влада Аксентијевић“ УГ „Перило Забрежје“ је прославило национални јубилеј – 200 година од одлуке Милоша Обреновића да ослободи Србију.Одлуку је Милош донео на Забрешком граду 1813, када је у разговору са Јаковом Ненадовићем одлучио да не пребегне као остале вође пропалог Првог српског устанка, већ да остане уз народ.

Реченици коју је изговорио на Забрежју је на планини Рудник подигнут споменик у који је уклесано:“ Шта ми је вајде од живота у Аустрији кад ће ми овамо Турци стару мајку и децу у робље одвести. Ја одох у народ па како буде њему нека буде и мени.МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ  Забреж 1813.“

Манифестацију у Милошевом конаку у граду Обреновцу, који се по Милошу зове, је писмом подршке подржала у име Министарства иностраних послова државни секретар Вера Маврић, као и Аустријска амбасада, преко Аустријског културног форума у финансирању наступа џез триа и фотографије лика цара Јосифа II Хабзбурга за рад Ненада Аћимовића „Владари – Забрешки град“.

Повод за подршку је “Перило колекција” из куће почетка српске дипломатије (1804. Прота Матеја написао прва дипломтаска писма и подигао устанак у Посавини у кући Пантелије Ружичића) коју је формирао покојни, дипломирани историчар и филозоф Данило Хаџи Вићентијевић.

Ивана Јаношевић, директорка библиотеке „Влада Аксентијевић“ је пригодним говором поздравила уважене

госте и најавила наступ ВИС-а „Ловор“ уз чију музику су на слајдовима били призори забрешке природе и из забрешке историје. Ивана је била аутор изложбе „Фотографије старог Забрежја“ у изложбеном делу библиотеке.  УГ „Перило Забрежје“ је представљао председник Милан Катић, који је објаснио да је поводом ове Милошеве одлуке, као и поводом осталих историјских конотација у вези са забрешком ослободилачком историјом, настала идеја о међународној културно-историјско-туристичкој манифестацији фестивалског карактера – “Ослобађање-фестивал пријатељства и незаборава”.Дарија Миљојковић ПР феста је прочитала рад кустоса Историјског музеја Србије, Небојше Дамњановића, о кнез Михаилу Обреновићу писан специјално за ову прилику.

У  Милошевом конаку се нашла и спомен табла са Перила, коју је удружење „Перило Забрежје“ поставило 2011. године. Аутор текста табле је био Милан Катића, а дизајна Коста Миловановић.Фестивал је од почетка поставио као  циљ, оживљавање Забрешког града, заборављеног и запуштеног трга на Сави, некадашњој луци и царини, на којем су се дешавале битке, трговина и важне државничке одлуке. Рад “Владари који су се искрцавали на Забрешку град”, је у сарадњи удружења са Народним музејом Србије и Историјским музејом Србије(дозволе штампања репродукција оригиналних дела са ликовима владара) урадио Ненад Аћимовић, који је био и аутор препознатљивог лога фестивала.

Посебно је било наглашено и драгоцено што је и сам Влада Аксентијевић, народни херој по којем се зове библиотека, родом и пореклом из устаничког дома почетка дипломатије и што се у “Перило колекцији” налазе његови предмети. Осим МИП Србије и Аустријске амбасаде квалитет је препознала и ГО Обреновац, где је пројекат победио на конкурсу за НВО 2013.

Целу манифестацију су употпуниле одежде кнез Михаила и Милоша Обреновића и Карађорђа.