Историјат Забрешких новина

Први број „Забрешких новина“ угледао је светлост дана на Ђурђевдан (6.маја) 1936.године. Покретач и уредник новина је био учитељ Чеда Михаиловић. Новине су излазиле месечно у тиражу 1000.примерака, а цена појединачног броја је била 3. динара.

Редакција „Забрешких новина“ је била у згради бивше царинарнице у улици Краља Александра 94 (сада Аце Симовића). Администрација редакције је била у Обреновцу у улици Престолонаследника Петра бр. 39.(На овој адреси у Обреновцу је становао учитељ Чеда Михаиловић ).

Редакцију су тада сачињавали: Учитељ Чеда Михаиловић (уредник), а чланови редакције су били: учитељица Ангелина-Бека Пурнат, Рокан Филиповић, учитељ Сава Стојковић, учитељ Влада Чебашек, студент  Милош Петрић, студент Драган Марковић и Радмила-Рада Симовић .„Забрешке новине“ су излазиле до марта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941.године, зати је био покушај 1944 али само један број новина а затим због финасијских срестава лист је престао да излази. Највећи донатор и спонзор „Забрешких новина“ је био Аца Симовић. После ослобођења 1948.године изашао је један број и новине се гасе.После 70.година (2006.год) од објављивања првог броја, група Забрежана коју је предводио Миша Пурнат, Момчило Срећковић – Моци, Петар Миловић, Јелена Ајдарић, Валентина Пешовић, Остојић Драган, Драгивоје Срећковић, Ашковић Милан и Раде Васиљевић.

 

Покренула је поново „Забрешке новине“ које су изашле на Ђурђевдан 2006. год.у тиражу од 1000.примерака на 12.страна.

 

Новине се деле бесплатно, половина мештанима Забрежја да друга половина нашим Забрежанима који живе у другим републикама и континентима као и у 52.амбасаде.

Данас новине излазе повремено (кад пронађемо новац за штампање).

Редакција је подмлађена. Уредник је Момчило Срећковић – Моци, а чланови редакције су: Милан Ашковић, Младен Јовичић, Тадија Ђорђевић, Теодора Крсмановић, Михаило Ранковић, Ана Ранковић, Владимир Ђорђевић, Милица Срећковић, Горан Крсмановић и Анастасија Марјан.