Поздрав из Обреновца – разгледница са приказом градске чесме и бањског купатила из 1922.

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице коју је издала 1922. године књижара Косте Кимерла у Обреновцу, а штампала Едиција Чакловић у Загребу. Књижара Косте Кимерлеа се налазила у главној улици у Обреновцу (сада улица Милоша Обреновића). Скен се чува у Колекцији “Перило”, о којој је Удружење “Перило Забрежје” издало каталог – публикацију (ЛИНК). Оригинал припада Трипку Милановићу – потомку издавача разгледнице.

Разгледница (детаљ)

Разгледница приказује у позадини обреновачко бањско купатило, у првом плану градску чесму, чија је изградња финансирана прилозима ђака Обреновачке, Забрешке и Звечанске школе у част стогодишњице дизања Првог српског устанка, о чему сведочe натпис и уклесанo “1804-1904”. Разгледница приказује Обреновчане, већином млађе и старије жене у грађанској одећи у пет планова у вештој композицији поред тадашње и данашње главне улице у Обреновцу. На чесми је рељефна пластика – глава лава, која симболише снагу и победу. На главу је аплицирана чесма из које излази бањска вода из Обреновачке бање. У горњем делу је овални портрет Карађорђа Петровића и на самом врху пехар.

Реверсна страна разгледнице

Разгледница је стандардног формата 14 х 9 cm штампана у црно белој техници. Аутор фотографије је непознат. Представљени примерак разгледнице послала је из Обреновца Хелена својој рођаки Олги Ђурђевић у Осијек.