Перило виолина као европско културно наслеђе на ДЕБ 2018

Трећу годину за редом 30.9.2018. године у независном КЦ”Перило” у организацији истоименог удружења одржана је манифестација Дани европске баштине под називом “Перило виолина”.  Европа слави 2018. годину као годину културног наслеђа, а Перило је место почетка српске дипломатије и позитивне комуникације са Европом из 1804. године. Осим поставке изложбе   објављен је  рад-фотодокументаристичка историјска новела: “Перило виолина” о инструменту из средине деветнаестог века и о људима који су је свирали.  Рад је написао Милан Катић.  Tекста је писан као стручан историјски рад са навођењем извора. Садржи и фотографије, које илуструју књигу/рад, а од којих су многе експонати колекције која се презентује у културном центру. Виолина је један од важнијих експоната колекције која има своју сталну поставку у КЦ-у на адреси Савска 192А. Посебан део изложбе су ликовни радови гимназијалца Михаила Вићентијевића који је виолину свирао до своје смрти на Сремском фронту 1944. године.

У музичком делу програма наступио је већ традиционално КУД “Драган Марковић”, дечији ансамбал и солиста на гитари Кристијан Хранисављевић који ове године са својим бендом The Oceanchilde обележава 50 година од White album The Beatles. Испред паноа Травелера Кристијан је извео “Cry baby cry” чији текст је аутор и члан The Beatles, Џон Ленон написао у дадаистичком маниру.

На манифестацији су били изложени и радови са фестивала “Ослобађање 2018”, а у знак захвалности за учешће и допринос раду удружења прво музичко издање CD “afterjazzmasterclass 2018” Renato Chicco tria је уручено заслужним појединцима на крају Кристијановог концерта.

Првих пет фотографија је урадио Дарко Бјелановић.