Промоција књиге “Перило виолина” Милана Катића на ДЕБ 2020

Године 2020. Министарство културе и информисања подржало је пројекат “Европа и колекције Перило”, који је удружење “Перило Забрежје” предложило на конкурсу за музејско наслеђе. У склопу пројекта 2. септембра 2020. године одштампанa је “фото-документарнa историјскa студијa” књигa “Перило виолина” о музејском експонату, виолини. Књигу је написао Милан Катић као историјски рад са релевантним изворима и скеновима оригиналних фотографија и разгледница из колекције “Перило”. Рецезент је Весна Алексић, вишеструко награђивана књижевница за децу и младе. Весна је у текућој години по извештају библиотека, најоткупљиванији писац у Србији. Тај податак је сваком писцу драгоценији од награда критике и стручњака, јер он означава да читаоци траже и читају Весну Алексић више него остале писце.

Весна је у рецензији написала (део):

Милан Катић је пустио да проговоре ствари; једна виолина, једна прастара свеска са песмама, једно либаде, дамски шешири, накит, разгледнице…Сасвим довољно да се лагано отвори живот малог места, које је никло на дугуљастом брегу поред реке и

изгледа као да се речно корито окренуло и дно постало тло

Удружење “Перило Забрежје” у септембру у КЦ “Перило” на Забрежју организоваћe монографску изложбу на месту почетка српске дипломатије на Перилу. Ауторке изложбе и потоње Монографије о колекцији “Перило” (планирана за децембар 2020. год) биће историчарке уметности Марија Вуковић Бисерко и Ана Ранисављевић. Уз изложбу је заказан нови концерт на виолини пре којег ће бити одржана и промоција књиге уз отварање изложбе. Изложба се реализује у оквиру манифестације Дани европске баштине 2020. године, која има тему Наслеђе и образовање.

Колекција “Перило” има међународне конотације поводом експоната из периода југословенских авангарди због чега су рад удружења 2019. године подржале Амбасаде Данске, Мађарске, Италије и Аустрије (пети пут). Подршка Министарства културе и информисања Србије је на локалном нивоу значајна јер Обреновац нема музеј и јер је активностима пројекта предвиђено да музејску колекцију у КЦ “Перило” посете ђаци основних и средњих обреновачких школа. Посетом и стручним виђењем кроз изложбу ђаци ће се упознати са кулутром, образовањем и историјом у вези са Обреновцем, уколико епидемиолошки услови дозволе.

Књига је од 3. септембра доступна у обреновачкој матичној Библиотеци “Влада Аксентијевић”, а може се купити у књижари “Акваријус” у Обреновцу у улици Кнеза Михаила бр. 5, као и на градском тргу у Обреновцу током мини сајма књига.