Izlaganje Manifesta “Travelera” na Zabrežju

Godine 2020. Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je projekat “Evropa i kolekcije Perilo”, koje je udruženje “Perilo Zabrežje” predložilo na konkursu za muzejsko nasleđe. Udruženje će u septembru organizovati monografsku izložbu na mestu početka srpske diplomatije. Fokus će biti na do sada neobjavljenim eksponatima. Izložba se realizuje u okviru manifestacije “Dani evropske baštine” 2020. god, ukoliko epidemiološki uslove dozvole.

Traveleri su avangardna skupina dadaista-mladozenitista. Osnovani su 1922. godine u Zagrebu. Članovi Travelera bili su Čedomil Plavšić (osnivač 1902-1987), Josip Sajsl (Josip Seissel 1904-1987) , Miloš Somborski (1902-1983, rodom po majci sa Zabrežja), Miha Šon (Miha Schön), Zvonko Megler, Vlado Pilar, Dragutin Herjanić, Dušan Plavšić i Višnja Kranjčević, svi iz uglednih zagrebačkih porodica. Traveleri su za sobom ostavili „Almanah“ koji sadrži kolaže, fotografije, pesme, manifest, dnevnik, prepisku, plan rada. Bavili su se performansom, slušali su džez i bili multidisciplinarni modernisti-buntovnici.

Premijerno izlaganje Manifesta “Travelera”, autentičnog dokumenta i svedočanstva o aktivnostima skupine, pobuđuje pažnju stručnjaka i istoričara umetnosti. KC “Perilo” i Zabrežje segmentom izložbe posvećenom “Travelerima” i njihovom zenitističkom pozorištu biće mapirani na karti Evrope kao lokacija od značaja za svedočanstva o avangardnim pokretima nastalim nakon Prvog svetskog rata. Zaostavština “Travelera” je inspirisala EUnic omladinski jazz/alternativni Festival “Oslobađanje” (osn. 2013) koji osim prilike umetnicima da se izraze, u svojim izdanjima realizuje i radove na polju istraživanja avangardnih pokreta.