Najava XXI beogradskog Guitar Art Festivala 10-15.3.

/*otkazano*/ Beograd će i ovog marta sa Guitar Art Festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta.  Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

21. po redu Guitar Art festival održava se pod simboličnim sloganom “RAPSODIJA” koji upućuje na neuobičajenu novu formu festivala koji objedinjuje nikad više različitih projekata, koncerata, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Ovo festivalsko izdanje izražava nikad snažnija osećanja, koja su vezana kako za muzički program tako i za dalji rast i razvoj festivala. Počinje nova, treća era Guitar Art-a koja donosi brojne inovacije. Festival ponosno najavljuje prvi festivalski team building u regionu, koji će se održati od 10. do 12. marta u Kombank dvorani. Guitar Art gradi most koji strateški povezuje kulturu i biznis.

Predstojeće festivalsko izdanje predstaviće muzičku RAPSODIJU, u okviru koje će se veliki koncerti održati ponovo u beogradskoj Kombank dvorani, klasika u atrijumu Narodnog muzeja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisana je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Danijela Kasaresa, koji se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta.

Tada je Kasaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na andaluzijskim žicama gitare.

Ovog puta Danijel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráneo”, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom. To je spektakl u kojem kao u Itaki, Kavafijevoj pesmi, nije bitno mesto iz kojeg se polazi niti luka u koju se stiže, već čitavo iskustvo, emocija i znanje koje osoba donosi sa tog puta. Kasares se sa ovim projektom vraća na jug, gde Mediteran ponovo postaje njegova najveća inspiracija.

Romska muzika je muzika sa dušom. Ona izaziva najčistiju i najiskreniju emociju i kod izvođača i kod slušalaca.

Na Guitar Art Festival drugo veče dolazi Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i drugih. Mediji u bivšoj Jugoslaviji često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Popularni italijanski gitarski kvartet 40 Fingers sa višemilionskim pregledima na Youtube-u prvi put dolazi u Beograd!

40 Fingers najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani, sa posebnim repertoarom koji počinje mirno filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.

Njihov planetarni uspeh počeo je onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju Bohemijske rapsodije grupe Kvin, koja je velikom brzinom premašila 5 miliona pregleda na njihovom Youtube kanalu. Kvartet je odmah objavio svoj prvi album.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u atrijumu Narodnog muzeja.

Guitar Art tradicionalno dovodi vrhunske izvođače među kojima su Ištvan Remer i Goran Listeš iz Hrvatske, Gitarski kvartet “Concordis” iz Portugala, Rafael Agire iz Španije, Šamipija Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereta iz Srbije.

Nemački kompozitor Hoakin Klerč komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu.

Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko TamajoDavid Martines i Rafael Agire.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs. Cene se kreću od 1.500 do 3.300 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti putem mejla na office@gaf.rs.