Изложба “Секвенце” и отварање МСУ Београд

После једне деценије отворен је поново МСУ Београд на дан ослобођења Београда 20.10.2017. изложбом “Секвенце” и делима из фонда ове значајне националне институције. Аутор изложбе је  др Дејан Сретеновић, кустоси су мр Мишела Блануша, др Зоран Ерић и др Дејан Сретеновић.

Изостали су помпезно отварање и говори. Није било ни уметника суперстара ни главног уметничког дела, у очигледној идеји ауторског тима и институције да се савремена уметност приближи публици. Секвенце су асоцирале на филмску монтажу, а свака од 18 је била покрет или обједињујући период или тема на простору бивше Југославије од почетка двадесетог века до данас кроз изложених 300 дела. Преовлађујућа боја у дизајну изложбе је била плава као и тепих на којем је било гужве на отварању. Све у свему откључавање врата за грађанство је било и отварање изложбе и музеја после периода од претходних 10 година када он није радио.Изложба је била отворена до 27. 10. а до музеја на Новом Београду су саобраћале и три специјалне аутобске линије. Каталози су дељени бесплатно до последњег дана на српсском и енглеском као “упутство за читање” како је писало на сваком.

За похвалу је што је музеј напокон отворен, едукативни карактер, афирмативно сврставање младих и живих уметника уз великане са ових простора, урбанистичко уређење прилаза, неелитистички концепт отварања изложбе.

Секвенце су:

1.Грађански модернизам 2.Социјална уметност 3.Примери апстрактног сликарства 4.Зенитизам 5.Словеначки конструктивизам 6. Београдски надреализам 7.Неоавангарде 8.Нова уметничка пракса 9.Апстрактни предео и виталистичка скулптура 10.Фигуративни еспресионизам 11.Апстракција високог модернизма 12.Апстракција позног модернизма 13.Фотографија и друштво 14. Нова предметност 15.Нова представа 16. Фотографија и подкултура 17.Уметност деведесетих у Србији 18.Уметност данас

Фотографисао Милан Катић