27. март 1942-27.март 2018.

Влада Аксентијвић и Буда Давидовић су на данашњи дан пре 76 година обешени на старом обреновачком гробљу од стране немачких фашистичких окупатора. Влада Аксентијевић је почетком Другог светског рата био студент машинства ,  задужен за организацију Посавине и координацију Устанка.Има о је 26 година, а Буда Давидовић је имао само 17  година. Влада потиче по мајци Милици и баки Драгињи из куће у којој је Прота Матеја Ненадовић 1804. дигао устанак у Посавини против Турака и написао прво дипломатско писмо.

Део Владине  заоставштине је изложен у оквиру сталне поставке КЦ”Перило” (адр. Савска 192А) као део изложбе “Са Јулком кроз време” , ауторке мастера историје уметности Милене Недељковић.Изложба је презентована најпре у оквиру “Ослобађање”фестивала 1. новембра 2014, потом 1. децембра  2014.  године као прва обреновачка изложба након поплаве у библиотеци која носи име по Влади Аксентијевићу.

У оквиру КЦ”Перило” су изложене бисте Владе Аксентијевића, Буде Давидовића, Драгана Марковића и Боре Марковића аутора Милисава Петковића из 1967. године.

Владу је издао кум у Грабовцу где су његови родитељи били просветни радници. У записнику среског начелника са вешања пише да је Влада узвикнуо:”Живео друг Стаљин!Живела слободна комунистичка акција у Југославији!” Након чега је измакнута столица, а Влада подигао песницу у вис. Смрт је наступила после 8 минута. Датум је фашистички окупатор изабрао због годишњице протеста у Београду 27.3.1941. Вереница му је такође погинула 1942.  Данас се по Влади Аксентијевићу зове библиотека у Обреновцу и основна школа на Палилули у Београду.