Бранко Белић и Бициклијада 2018 ОШ “14. октобар” у атељеу Ратка Вулановића

У склопу Бициклијаде коју организује аутор Урош Ћеранић, наставник техничког васпитања ОШ”14. октобар” уз помоћ колега,  ђаци  су 13.10.2018. године посетили атеље/резиденцијални објекат вајара Ратка Вулановића у Баричу. Бициклијада је и ове године била успешна. Учесници су обишли више локација. Посета Ратковим скулптурама, које је дужи низ година, овај , по многима наш највећи живи вајар,  слагао у 35 ари дворишта на надморској висини од двеста метара је за већину била откровење.

Децу је у живот и дело Ратка Вулановића упутио наставник математике Милан Катић, а цело дружење пријатног јесењег дана је забележио фотограф Бранко Белић  фотографијама које ће остати успомена ђацима. Деци је на видео биму пројектовано отварање Раткове и Бранкове изложбе кустоскиње Марије Вуковић Бисерко “Град под водом” из 2016. године у ЈП СКЦ Обреновац. Изложбу су говорима оплеменили режисер Пуриша Ђорђевић,  сликар Петар Омчикус, бивши министар културе Братислав Петковић(линк). Пројектован је и интервју направљен поводом отварања КЦ”Перило” из 2016. године(линк). Резултат културног дружења 13.10.  је и двонедељно располагање богатом монографијом Бранка Белића о Ратку Вулановићу у Библиотеци школе и на часовима ликовне културе наставника Слободана Мојсиловића. Монографија је за сада штампана у само десет примерака, што по речима бившег министра културе Братислава Петковића представља националну срамоту.

На Бранковим фотографијама дворишта Ратка Вулановића види се интензитет овог ретког културног блага чија ће вредност  расти у деценијама које следе.  Апстрактна уметност великог уметника у природи уз чист ваздух је туристички потенцијал од значаја не само за Обреновац, већ и за ширу заједницу, а модернистички архитектонски објекат вапи за едукацијом, ђацима, али и младим уметницима и радионицама.