Са Ратком Вулановићем:”Немогуће је уништити уметничко дело и дух народа. Биће добро.”

РАЗГОВОР(линк) Ратко Вулановић је, по многима, највећи српски живи скулптор. Родом је из Никшића. Познат је по монументалним делима, од којих је најпознатији Камени град на Ади у Београду.У Црноj Гори је направио храм-скулптуру Храм Христовог васкрсења обложивши га црногорским стенама од грубих ка глатким.

Још већи Камени град је постојао у Никшићу. Срушила га је црногорска власт након што Ратко није хтео да подржи независност Црне Горе. Чувен је и случај монументалних металних скулптура које је Подгорички алуминијумски комбинат ноћу из београдске Кнез Михаилове превезао у Црну Гору и тамо потом истопио. Ратко у разговору за Забрежје портал даје своју теорију о томе шта се сада дешава са уништеним уметничким делима(разговор-видео).

Разговор је водио Милан Катић, на Ратковом имању у Баричу у којем се налази велики број скулптура из периода од 40 година плодног уметниковог стваралаштва. Повод за разговор је манифестација Дани европске баштине, под називом “Наша баштина” која је одржана у КЦ”Перилу” на Забрежју 25.9.2016. под покровитељством Траг фондације. Једна од изложбених поставки је била и Раткова. Теме разговора су биле судбина српског народа, уметнички покрет Зенит, као и положај савремене уметности и уметника.У филму су кориштене фотографије Бранка Белића.

На самој манифестацији се десио и богат музички програм, који је “подлога” у овом разговору. Музички програм је водио Никола Кнежевић, а поред њега су наступили Олга Симоновић на клавиру, Јелена Фунтек на виолини и Лазарус Остос на инструменту Албатрос.Том приликом је отоворено и Спомен-излетиште на Перилу где су од тада клупе, спортски терени и дечије пењалице.

Аутор филма је Милан Катић.Ауторке поставки у КЦ “Перилу” за манифестацију “Наша баштина” су историчарке уметности Милена Недељковић и Маја Вуковић Бисерко.Аутор дизајна каталога за манифестацију је Ненад Аћимовић. Сниматељ је био Дарко Бјелановић. Излетише је осмислио Вукашин Миличевић, пењалице Никола Поповић а техничко лице је био Милан Субак.Аутор галерије фотографија Ратковог скулпто-галерија-дворишта је Милан Катић.