CD Renato Chicco tria “afterjazzmasterclass oslobadjanje 2018 live”

U septembru je u produkciji UG”Perilo Zabrežje” izdat CD Renato Chicco tria (Miloš Čolović iz Srbije-kontrabas, Luka Matić iz Slovenije-bubnjevi) pod naslovom “afterjazzmasterclass oslobadjanje 2018 live”. U pitanju je koncertni snimak sa drugog dana jazz/alternativnog omladinskog festivala “Oslobađanje 2018” koji je snimljen u Domu kulture studentski grad 7.7.2018. godine, kao završni i glavni ivent.

Renato Chicco je Italijan rodom iz Slovenije i jedan od najznačajnijih jazz pijanista specifičan po svom evropsko-američkom obrazovanju, kao i po tome što je devet godina živeo i svirao u New Yorku kao član Lionel Hampton orchestra i kao muzički direktor Jon Hendrics company.

Koncert je bio kruna zabreško-novobeogradskog festivala i jazz masterclassa koji je realizovan u četvrtoj saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom takođe na Novom Beogradu u DKSG-u. Scenografija na koncertu se sastojala od umetničkih dela nastalih prvog dana festivala na Zabrežju u okviru performansa ZONA SLOBODE(video link). Na kraju koncerta Renato je izjavio:” Bilo mije zadovoljstvo i čast učestvovati. Objašnjena mi je tema “Oslobađanje” i sa tim pojmom povezana tradicija. Vrlo interesantno.”  Renato je bio zainteresovan za avangardno nasleđe Zenita i Travelera, koje je inspiracija za festival i omladinski jazz.

 

CD je izdat kao promotivno izdanje i sadrži pesmu “Ends and means” autora Renata Chicca u koju je Renatov trio specijalno za koncert u Srbiji utkao motive srpske narodne pesme “Oj Jelo Jelena”. Za obradu je rekao na koncertu u najavi da smatra da je davanje jazz odela dubokim narodnim motivima nešto vrlo moćno.

Miloš Čolović  i Milan Katić iz organizacionog odbora festa,  očekuju da od sledeće godine festival bude unapređen većim brojem predavača i učesnika, uz posebnu zahvalnost gospodinu Johanesu Iršiku, direktoru AKF-a i predsedniku EUNIC-a Srbije, na dosadašnjoj podršci.