Пети пут “Дан дипломатије на Забрежју” у Дому културе 14.3.2022.

Удружење грађана „Перило Забрежје“ обележиће пети пут 14.3.2022. године, са почетком у 20 часова у просторијама удружења, у галерији на спрату Дома културе на Забрежју годишњицу писања првих дипломатских писама у савременој историји Србије. Манифестацију Дан дипломатије на Забрежју су испред Удружења најавили математичар Милан Катић и теолог Горан Крсмановић, који ће имати улогу модератора.

Манифестацијом се традиционално одаје почаст првом српском дипломати и председнику владе – проти Матеји Ненадовићу (1777-1854)

Манифестацијом се традиционално одаје почаст првом српском дипломати и председнику владе – проти Матеји Ненадовићу (1777-1854), који је након дизања Првог српског устанка у Орашцу, петнаест дана касније у кући Пантелије Ружичића на Перилу, уз помоћ аустријског лајтнанта написао чувена писма аустријским достојанственицима и Митрополиту Стратимировићу, у којима је тражио помоћ српском народу за дизање устанка против Турака. О овим узбудљивим устаничким догађајима прота Матеја Ненадовић оставио је сведочење у Мемоарима (ЛИНК).

Предстојећи Дан дипломатије на Забрежју има за организаторе посебан значај. Министарство културе и и информисања Републике Србије – сектор за културно наслеђе подржало је Колекцију Перило и труд истоименог удружења на обради, валоризацији и представљању материјалног и нематеријалног наслеђа. Подржан је пројекат Европа и Колекције Перило (2020, ЛИНК) и као једна од активности – издавање књиге „Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски” (2021, издавач УГ “Перило Забрежје”, ЛИНК), аутора Милана Катића.

Колекција Перило је кроз књигу систематизована, валоризована и представљена у сарадњи са историчаркама уметности проф. др Весном Круљац и дугогодишњом сарадницом Маријом Вуковић Бисерко, управо као колекција предмета из породичног наслеђа Пантелије Ружичића, те је то разлог за представљање исте у програму манифестације Дан дипломатије на Забрежју 2022.

У Колекцији Перило, истичу се фотографије аутора Милоша Сомборског, архитекте, урбанисте и активисте зенитистичке авангарде, који је један од потомака Пантелије Ружичића. Организатори Дана дипломатије најавили су и изложбу Фотографије Зенитистичког позоришта из Колекције “Перило” ,16.12. у галерији Свилара у Новом Саду на позив организације Нови Сад – Европска престоница културе 2022. Након изложбе фотографија на Забрежју у КЦ Перило (2020, ЛИНК) и у простору биоскопа Балкан у Београду у организацији УЛУС-а на изложби То се није догодило (2021, ЛИНК), изложба у Новом Саду биће прослава стогодишњице одигравања чувене представе младих зенитиста “Они ће доћи”, у Загребу (16.12.1922 – 16.12.2022) и представљање Колекције Перило европској публици.

За крај Манифестације Дан дипломатије на Забрежју 2022 предвиђена је Трибина “Забрежје некада и сада”, у којој ће учесници имати прилику да представе идеје, проблеме, решења и да у полемичкој атмосфери дају своје виђење прошлости, садашњости и будућности Забрежја.

“Забрешке новине ” online (ЛИНК)