Akcija u Mundo knjižari: uz knjigu “Kolekcija Perilo” Milana Katića na poklon CD Renato Chicco tria

Od 21. januara 2022. u novootvorenoj obrenovačkoj knjižari “Mundo” u glavnoj ulici u Obrenovcu, preko puta gimnazije (Miloša Obrneovića 91), pored ostalog bogatog asortimana (tel: 0603992511, LINK), u okviru akcije koju je priredio izdavač UG “Perilo Zabrežje” u saradnji sa vlasnicom knjižare Anom Malić, moguće je kupiti knjigu “Kolekcija Perilo, hemičar Svetozar Varićak i arhitekta Miloš Somborski” autora Milana Katića po ceni od 1150 dinara i na poklon dobiti CD Renato Chicco tria “afterjazzmasterclass 2018 live”, takođe izdanje istog udruženja. Knjiga je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Knjiga je kataloško-monografsko izdanje koje sadrži 282 ilustracije u tvrdom povezu. Obrađene teme su: muzeološko predstavljanje heterogene Kolekcije Perilo, dela i životi hemičara Svetozara Varićaka i arhitekte Miloša Somborskog. Recezent je dr Vesna Kruljac, profesorka istorije umetnosti na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, a stručni saradnik istoričarka umetnosti Marija Vuković Biserko. U knjizi se predstavljaju uvidi u detalje poznatih raznovrsnih tema koji se u široj naučnoj zajednici otkrivaju prvi put. O knjizi opširnije OVDE.

CD Renata Chicca, čuvenog italijanskog pijaniste, profesora improvizacije na najstarijem evropskom jazz odseku u Evropi, na Muzičkoj akademiji u Gracu predstavlja snimak koncerta sa šestog zabreško-beogradskog međunarodnog EUnic jazz/alternativnog Festivala “Oslobađanje” (LINK). Kontrabas je svirao Miloš Čolović, muzički urednik Festivala, a bubnjeve Luka Matić.

Renato Chicco je jedan od vodećih evropskih jazz pijanista. Jedinstven je po svom bogatom muzičkom iskustvu. Završio je pored Muzičke akademije u Gracu i Berkli koledž u Americi, živeo u Nju Jorku i svirao sa velikanima poput Lajonel Hemptona i Džona Hendriksa u čijem sastavu je bio muzički direktor.

Koncert je održan u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu 7.7.2018. godine nakon džez masterklasa koji je Renato prethodno održao uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Na naslovnoj strani CD-a je fotografija tria autora Jovana Nedeljkova koja osim muzičara prikazuje logo na bini i oko njega slike (sleva na desno) Marije Čolić, Sare Milojević, Suzane Stojadinović i Dunje Ćorlomanović. Slike su nastale dan ranije, 6.7.2018. na Zabrežju, na bini u performansu “Zona slobode” tokom nastupa muzičkih sastava na prvom, zabreškom danu “Oslobađanja”. Video rad koji prezentuje festival prikazuje oslikavanje “Zona slobode” slika od 8 min i 20 sec.