Представљена књига М. Катића “Колекција Перило, хемичар С. Варићак и архитекта М. Сомборски” у Позоришту “Хатор” у Обреновцу (видео)

У Позоришту у дворишту “Хатор” у Обреновцу 4.12.2021. године представљена је књига Милана Катића “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски”, издата у Забрежју 2021. у издању Удружења грађана “Перило Забрежје”. Модератор је била историчарка уметности Марија Вуковић Бисерко, која је дугогодишња сарадница удружења “Перило Забрежје”, стручњак за историјске авангарде и у више наврата уметничка директорка међународног Фестивала “Ослобађање”. Портал Забрежје презентује видео са представљања:

Вуковић Бисерко је у уводном излагању рекла да је представљање књиге један од програма Фестивала “Неко друго ја”, који је подржала Независна Културна Сцена Србије као део Фестивала “На Сопствени Погон” и потом представила програме првог дана фестивала (опширније ЛИНК).

Аутор се најпре захвалио Министарству културе и информисања Републике Србије – сектору за културно наслеђе, на подршци издавању публикације, али и на подршци осталим активностима спроведеним 2020. године у КЦ “Перило” на Забрежју у склопу подржаног пројекта “Европа и колекције Перило” (опширније ЛИНК).

По речима аутора и модератора, књига је подељена у три сегмента, на шта указује наслов.

У разговору пред обреновачком публиком Бисерко и Катић су објаснили комплексност и хетерогеност Колекције Перило. Наглашено је да је публикација продукт тимског рада редактора и рецензента др Весне Круљац, професорке историје уметности на Факултету примењених уметности у Београду, уредника Марије Вуковић Бисерко и аутора. Објашњен је значај представљеног научног каталошког рада и системтизације музејске грађе за град Обреновац у којем не постоји музеј.

Колекција предмета из породичног наслеђа Пантелије Ружичић у чијој кући је прота Матеја Ненадовић написао 1804. године чувена дипломатска писма, када је тражио подршку за дизање Првог српског устанка, представљена је као национално деветнаестовековно наслеђе из Забрежја из периода важног за стварање српске државе.

Наглашен је значај публикације поводом премијерно представљеног већег броја фотографија знаменитих личности попут архитекте Милоша Сомборског, хемичара Светозара Варићака, учитељице и песникиње Евдокије Јулке Сомборски. У књизи су представљени првоборкиња Персида Перка Вићентијевић, њен мање познати брат – виолиниста, песник и сликар Михаило Вићентијевић, народни херој Влада Аксентијевић, обреновачки драмски писац, глумац и коњички наредник Александар Јегер Марковић и оснивач Обреновачког црквеног певачког друштва и виолиниста Драгољуб Вићентијевић.

У другом сегменту представљања књиге који је посвећен другом раду у књизи, описана су нова открића научног пара, оца др Владимира Варићака, његово учешће у усвајању теорије релативитета и научној преписци са Ајнштајнима, заслугама у образовању Милутина Миланковића и др Светозара Варићака, његов плодни рад у области различите примене хемије и у оснивању првог електронског медија Краљевине СХС Радио Загреба.

У трећем сегменту су представљени нови увиди у период авангардног деловања Милоша Сомборског и његове групе Тревелери, као и осврт на његову врло успешну каријеру архитекте и урбанисте. Трећи рад је и најобимнији у књизи.

Књигу је могуће купити директно од издавача поруџбином на мејл zabrezzje@gmail.com по претпродајној цени од 1150 динара.