Разговор “Јутрење и изување Марка Црнобрње”

Марко Црнобрња је вајар рођен у Обреновцу 1978. године. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у класи професора Мрђана Бајића 2005. године. Од 2009. године ради у ТЕХНОАРТ средњој школи као професор. Тренутно је на докторским студијама. Живи у Земуну са породицом.

Самостално је излагао у Словенији и Аустрији као и на бројним самосталним изложбама у Србији. Маркове скулптуре су у сталној поставци Педагошког музеја у Београду и у оквиру “Цептер колекције” у сталној поставци Цептер музеја у Кнез Михаиловој 42 у Београду.

Кликните на фотографију изнад да би покренули видео.

Марко је млад постао отац и у своју уметност је уткао промишљање васпитања и одрастања на јединствен начин препознат од критике и публике.

На фестивалу Ослобађање 2014. Перило колекција је имала своју презентацију у оквиру изложбе “Са Јулком кроз време” ауторке мастера историје уметности Милене Недељковић. Изложба је била о учитељици Јулки и њеном сину Милошу, потоњем учеснику зенитистичке авангарде у Загребу и урбанисти. Марко је поставио две скулптуре које су се и тематски надовезале између изложбе о учитељици и изложбе о Травелерима.

Поново је учестововао на Ослобађању 2015. када је стартовао “вОдОм” пројекат који је Марко тематски обрадио својом изложбом назива “Поноћни матине из ината”.

Разгoвор након фестивала О 2015. је на Перилу водио Милан Катић, аутор концепта фестивала Ослобађање.