Bogdan iz Posnog praseta povodom nastupa na predstojećem eko-rok Air fest-u

Obrenovac će na trećem ekološkom rokenrol Air fest-u (oficijelni sajt LINK) predstavljati pank-rok bend Posno prase (LINK). Organizatori manifestacije najavili su ambiciozan program, ponovo na obroncima Zabrana, na lokaciji “Kod tri lepe” (LINK) u kojem će učestvovati: 23. juna – Blast 77, hor “Ars Vocalis”, E-Play, Deca Loših Muzičara i Posno prase24. juna – Šajzerbiterlemon, Kanda Kodža i NebojšaArtan Lili i Dža ili Bu. 25. juna – Gluvo dobaBandoverElektrični Orgazam (ne)normalni i Zdenko Kolar. Ekološki program je dvodnevni: 23.juna u izvođenju omladinske dramske grupe Hator i 24. juna govoriće magistar Dejan Lekić, autor platforme “EXtreme ECOlogy” i aplikacije ,,XEco polen i vazduh” – oba događaja počinju u 12 č. O prethodnom Air fest-u, portal Zabrežje je realizovao fotoreportažu (LINK).

Posno prase (Zlaja Rakonjac) na festivalu Oslobađanje (foto: Miloš Grubač 6.7.2013)

Posno prase je pank-rok bend osnovan 2007. godine. Čine ga Obrenovčani Bogdan (gitara – kompozitor i pisac većine pesama), Vukša (bas), Šomi (bekvokali i gitara), Vaske (bubanj) i pevač Zlaja Rakonjac, koji je širem auditorijumu poznat i kao glumac, pogotovo po glavnoj ulozi u filmu Mi nismo anđeli 3. Njihova muzika nastala je pod uticajem bendova poput Ramones, The Queers, Screeching Weasel, Bad Religion, NOFX… Izdali su jedan singl, album “Mrtvi uživo” za Mascom i četiri EP-ija. Scenski nastupi su im energični, tekstovi u skladu sa nazivom benda i pank muzikom – duhoviti, provokativni i smeli. Upravo zbog alternativnog muzičkog izraza, tema i načina na koji ih obrađuju – u Obrenovcu ne nastupaju često. Nakon Festivala Oslobađanje 2013 i koncerta u Obrenovcu 2015. povodom volonterskog angažmana nakon poplave, u svom gradu nisu nastupali osam godina.

Posno prase na festivalu Oslobađanje 2013

O bendu, predstojećem koncertu, situaciji u kulturi u zemlji i Obrenovcu, Portal Zabrežje razgovarao je sa Bogdanom Rističevićem – tekstopiscem i autorom većine pesama Posnog praseta.

Posno prase (Bogdan Rističević) na festivalu Oslobađanje (foto: Miloš Grubač 6.7.2013)

Zabrežje: Nastupate prvog dana trećeg eko-rok Air fest-a, kao jedini bend iz Obrenovca, prvi put posle osam godina. Zašto tako duga pauza?

Bogdan: Bilo je potrebno jedno vreme odmoriti se i napuniti baterije za dalji rad. U muzici sam od svoje 17 godine i konstantno sam radio i stvarao je. Došlo je do zamora materijala i svima u bendu je bila potrebna pauza u tom trenutku. Slabo smo šta stvarali novo, a za autorski bend je to glavni pokretač. Onog trenutka kada se inspiracija vratila svi su jedva dočekali novi početak benda i sad mi deluje da ima više entuzijazma no ikada ranije i to me baš raduje.

Zabrežje: Sada pitanje koje sam postavio predstavnicima ostalih obrenovačkih bendova, koji su nastupali na prethodnom Air festu. Svedoci smo uspeha, na primer pančevačke scene – Buč Kesidi je bend koji je skoro nastupao na punoj Šalati u Zagrebu. Oni sad najverovatnije mogu da žive od svoje muzike i posvete se stvaranju na jednom višem nivou. Kako ocenjujete podršku opštinskih vlasti obrenovačkoj alternativnoj kulturnoj sceni i vašem bendu naročito – da li ste pokušavali komunikaciju sa nadležnima u kulturi?

Bogdan: Iskreno mislim da tu odavno nema sluha nikakvog za bilo kakvu podršku, već samo ignorisanje na maximum. Verovatno se bilo šta alternativno danas doživljava kao opasno, a kako sam ja već čovek u godinama – ne mogu da trošim vreme uludo. Nemam ništa protiv da opština stane i pogura nekog ukoliko taj neko ne mora da pravi trule kompromise koji obesmišljavaju samo postojanje benda, autora, itd…i ako neke druge opštine imaju sluha za to, svaka čast!

Zabrežje: Obrenovac je grad u kojem je EPS važna institucija zbog više hiljada zaposlenih na TENT-u. Objavili ste duhovitu pesmu nazvanu po sindikalnim vođama pomenutog Javnog preduzeća, tj sada Akcionarskog društva – “Picin i Đokin”. Kakve su reakcije?

Bogdan: Poprilično dobre s obzirom da sam mislio da će malo ko shvatiti o čemu se radi hahaha…. Nekom se svideo spot, ako ga možemo tako nazvati, nekom sam rif u pesmi, a nekome i sama ideja o čemu je pesma. E da … likovi zaista nisu izmišljeni, veoma su uticajni i meni su lično fascinantni i inspirativni sami njihovi nadimci, koji možda na pravi način zaokružuju priču u kakvoj zemlji živimo.

Oficijelni youtube kanal benda Posno prase

Zabrežje: Lajn ap trećeg Air fest-a je impozantan. Nastupate sa vodećim bendovima Srbije. Da li se radujete velikoj Air fest bini i šta možete da poručite obrenovačkoj publici?

Bogdan: Slagao bih kada bih rekao da nismo. Zaista velika imena, sada već veliki i tradicionalni festival, a mi toliko dugo nismo svirali u našem gradu. Mogu samo da obećam da ćemo dati sve od sebe, a da se trenutno osećamo mlađi neg ikad, i da sa nikad više strasti i energije nismo bili u ovome. Vidimo se!

Za Portal Zabrežje tekst vodio Milan Katić.