Najava trećeg eko-rok Air fest-a, 23-25. juna 2023. u Obrenovcu i izveštaj sa drugog (fotogalerija)

Organizatori trećeg, ovaj put trodnevnog, ekološkog rokenrol Air fest-a (oficijelni sajt LINK) najavili su ambiciozan program, ponovo na obroncima Zabrana, na lokaciji “Kod tri lepe” (LINK) u kojem će učestvovati: 23. juna Blast 77, hor “Ars Vocalis”, E-Play, Deca Loših Muzičara i Posno prase. 24. junaŠajzerbiterlemon, Kanda Kodža i NebojšaArtan Lili i Dža ili Bu. 25. juna – Gluvo doba, BandoverElektrični Orgazam (ne)normalni i Zdenko Kolar. Ekološki program je dvodnevni: 23.juna u izvođenju omladinske dramske grupe Hator i 24. juna govoriće magistar Dejan Lekić, autor platforme “EXtreme ECOlogy” i aplikacije ,,XEco polen i vazduh” – oba događaja počinju u 12 č.

Bogat i ambiciozan program trećeg ekološkog rokenrol “Air festa” u Obrenovcu 23-25. juna 2023 (oficijelni promo materijal)

Drugi rok ekološki Air fest u Obrenovcu održan je u organizaciji više rokenrol zaljubljenika, na lokaciji “Kod tri lepe”, u periodu 24-25. jun 2022. godine. Festival je doneo nešto novo u grad na Savi, Kolubari i Tamnavi, što je, čini se nedostajalo. I pored problema sa vremenskim uslovima – dvodnevnom kišom, na zadovoljstvo brojnih posetilaca, održano je 9 autorskih i 2 kaver rok koncerta, predstava pozorišne grupe Hator (LINK) i ekološka panel diskusija u kojoj su učešće uzeli članovi organizacije RERI (LINK). Medij Zabrežje podržao je manifestaciju Air Fest serijalom od četiri najavna intevjua sa Obrenovčanima koji su nastupili na festivalu.

Organizatori Air fest-a u obrenovačkom Zabranu pokazali su zavidan nivo profesionalnosti. Sve od neophodnih festivalskih resursa bilo je na raspolaganju posetiocima i učesnicima: velika bina sa adekvatnom rasvetom i ozvučenjem, obezbeđenje, deo u kojem se moglo sedeti za stolovima, dva velika šanka, barski stolovi, veliki suncobrani koji su dobro došli tokom kiše, roštilj, sanitarni deo, backstage na spratu objekta iz kojeg se video festivalski prostor, prostor za press i ograda. Na bini je bio dominantan logo Rok radia sa kojima organizatori imaju blisku saradnju.

Air fest u Obrenovcu 24-25.6.2022. (foto: Milan Katić)
« of 3 »

Prvog dana nastupila je ekološka aktivistkinja i kantautorka Olivera Dragićević Skvo, koja je i otvorila festival. Nakon nje nastupila je obrenovačka pank-rok četvorka U zmajevom gnezdu. UZG-ovci su se popeli na binu prvi put u svom gradu posle pet godina zbog situacije u kulturi i politici u Obrenovcu, o čemu je frontmen benda Voja govorio i u intervjuu (intervju LINK) i na bini. UZG-ovci su sa Grgom iz benda Oslobodioci zajedničkim snagama izveli jednu pesmu legendarnog obrenovačkog pank benda PKB Padinske skela, koji je prestao da postoji.

U zmajevom gnezdu na Air fest-u (foto: Milan Katić, 24.6.2022)

U nastavku programa prvog dana nastupio je alternativni rok duo bubanj-bas Multietnička atrakcija, koji je svojom sugestivnom, dramatičnom i teatralnom rok estetikom podgrejao atmosferu u Obrenovcu. Na momente su svojim drskim narativima, zvukom i bas deonicama podsetili na Koju i njegovu Disciplinu kičme. Čini se s pravom sebe vide kao “težak rok and roll”.

Multietnička atrakcija na Air fest-u (foto: Milan Katić, 24.6.2022)

Lutke na koncu (Kud Idijoti tribute) su tri člana benda Dža ili Bu (od kojih je basista čest i drag gost Zabrežja), ali bez pevača, legendarnog Sabljara. Kud Idijoti pesme su učinile da se više publike primakne bini i uključi u festivalski zamah. Bend je prašio uistinu iskreno, posvećeno i zajedništvo na festivalu se osećalo u vazduhu. Jedan odličan cover nastup.

Lutke na koncu na Air fest-u (foto: MIlan Katić, 24.6.2022)

Nakon Lutki na koncu, na binu su se popeli Pop, Radule, njegov sin i ostali iz novosadskog pank-rok benda Atheist rap, koji je osnovan davnih devedesetih i od tada je sinonim za prisne i razdragane pank koncerte. Tako je bilo i u Obrenovcu 24. juna 2022. Pevač Pop se zahvalio organizatorima na pozivu, ali i na mogućnosti da sviraju zajedno sa ostalim njima bliskim bendovima. Ređali su se hitovi koje je publika pevala zajedno sa bendom. U drugom delu koncerta počela je kiša, koja nije oterala publiku. Srećom, kiša je prestala da pada pred kraj odličnog koncerta na kojem je Pop najavio svoje prijatelje i lokalne zvezde prve večeri – obrenovački bend Oslobodioci, za koji je rekao: “Mnogo mi je drago što još uvek sviraju”.

Atheist rap na Air fest-u (foto: Milan Katić, 24.6.2022)

Oslobodioci (intervju LINK) su u Obrenovcu svirali prethodni put na prvom Air Fest-u, tako da se novi nastup sa nestrpljenjem očekivao. Publika je bila brojna, te je gitarista Grga prokomentarisao da publike ima dosta više nego prošle godine. U energičnoj svirci i priči između pesama očigledno je bilo da su se i Oslobodioci uželeli bine, svirke i komunikacije sa njima najdražom publikom – Obrenovčanima. Ređali su se hitovi koje je publika pevala horski. Oslobodioci su odlično zvučali na bini. Završna pesma je bila “Reskiraj” u kojoj je na harmonici svirao Miroslav Vićentijević.

Oslobodioci na Air fest-u (foto: Milan Katić, 24.6.2022)

Osnovna karakteristika prvog dana Air fest-a je da je lajnap znalački koncipiran, da su bendovi slični stilski i po stavu prema društvenim i političkim temama, te da se međusobno poštuju i druže. Naravno, prijateljska atmosfera prenela se na publiku.

Osnovna karakteristika prvog dana Air fest je da je lajnap znalački koncipiran, da su bendovi slični stilski, može se reći i po stavu prema društvenim i političkim temama, te da se članovi međusobno poštuju i druže. Naravno, prijateljska atmosfera se prenela na publiku. Obrenovac je mali grad, u kojem se ljudi sličnih sklonosti međusobno poznaju – te je festival bila i retka prilika da se na istom sretnu.

Drugog dana organizatori su imali problem sa nevremenom i grmljavinom. Tonske probe nije bilo moguće organizovati na način koji je uobičajen. Program je, sa zakašnjenjem od više od sat vremena, otvorio obrenovački hard-rok bend Brattss (intervju LINK). Njhov nastup je najavio drugačiji i teži zvuk većine bendova koji su nastupili druge večeri. Bratts karakterišu iskusni muzičari koji su dugi niz godina na sceni, virtuoznost instrumentalista i zanimljiva ravnopravna podela između gitarista i pevača braće Ostojić. Tokom nastupa su ugostili trinaestogodišnjeg bubnjara, polaznika škole Master blaster Igora Dragićevića.  U završnoj pesmi priključila im se pevačica Mima Orlović koja je zahtevne vokalne deonice otpevala tako da je dobila aplauze tokom izvođenja.

Brattss na Air fest-u (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Drugi je nastupio beogradski hard rok bend Bendover (intervju LINK), sa pevačem Bucom iz Obrenovca. Bendover je stekao širu popularnost nakon pobede na Zaječarskoj gitarijadi 2019. godine. Bendover stilom i zvukom asocira na najbolje vreme rokenrola i bendove poput Whistesnake, Deep purple. Bucin moćan vokal i očigledna posvećenost žestokom gitarskom rokenrolu ostalih članova benda plenila je sa bine. Odličan i nadahnut nastup, koji se završio pesmom “Boriću se” sa kojom su pobedili na najznačajnijem rok takmičenju na našem prostoru.

Bendover na Air fest-u (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Treći je druge večeri nastupio heavy metal bend Void Inn, koji su osnovali gitarista Siniša Pejović i pevačica Jelena Vujanović u USA 2010. godine nakon završetka prestižnog Muzičkog instituta u Hollywoodu. Voidd inn je predstavio svoje teške rifove, vokalno zahtevne pesme i virtuozne gitarske solo deonice teškom, oštrom i nadahnutom svirkom uz hevimetalsko vijorenje dugih kosa na bini. Heavy metal at it’s best in Serbia – moglo bi se reći.

Void Inn na Air fest-u (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Glavne zvezde druge večeri i celog festivala Artan Lili imali su ne baš lak zadatak. Nisu održali tonsku probu, nastupali su na festivalu nakon stilski ne baš bliskih bendova, pred manjim brojem posetilaca nego prve večeri zbog loših atmosferskih prilika. No pokazali su visok profesionalizam i zašto su jedan od trenutno najtraženijih bendova na domaćoj sceni, koji predstavlja glas generacije. Ako bi autor ovih redova mogao da izdvoji bend koji je korona najviše usporila na domaćoj sceni, to bi svakako bili Artan lili, jer nakon pet odličnih pesama objavljenih sukcesivno uz spotove i izdavanja duplog Best of izdanja u Hrvatskoj (Croatia records, 2020) i Srbiji (PGP RTS, 2020), kada je trebalo da cela kreativna i pažljivo planirana umetnička akcija rezultuje novim nivoom u karijeri i na koncertima – svi smo bili zaključani u korona pauzi. U Obrenovcu na njihovom koncertu publika se približila bini, Artan Lili zvuci su se razlili po zabranskoj šumi i publika se rasplesala atmosferičnim hitovima. Naravno, koncert se završio sa frontalno poređanom Artan Lili četvorkom za mikrofonima na bini i njihovom čuvenom pesmom “Nije svejedno”, uz koju je pevala i njihala publika. Frontalno izvođenje pesme “Nije svejedno” postala je tradicionalna scenografija i efektni finalni koncertni sadržaj poput onog koji na koncertima benda Depeche mode svi čekaju uz pesmu “Never let me down again”.

Artan Lili na Air fest-u (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Samostalni referenti sa svojom tročlanom duvačkom sekcijom i ska ritmovima su razgalili posetioce. Očigledno je da imaju svoju publiku u Obrenovcu i da se festivalska publika lako i brzo uključuje u njihovu misiju na kojoj su već više decenija. Takođe jedan koncert u ne baš idealnim uslovima za koje organizatore, svakako ne treba kriviti. I kod Samostalnih se nervoza zbog nevremena i izostanka tonske probe nije bitno osetila zbog iskrene posvećenosti i iskustva benda.

Samostalni referenti na Air fest-u 2 (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Poslednji koncert festivala održao je Bandx, tribute AC/DC bend. Nažalost, deo publike na samom kraju festivala nije sačekao njihov koncert, ali to nije uticalo na posvećenike zvuku i estetici jednog od najvećih rokenrol bendova ikada. Odsvirali su odlično.

Bandx na Air fest-u 2 (foto: Milan Katić, 25.6.2022)

Drugi dan Air fest-a bio je dan nevremena uz jaku kišu i grmljavinu, zbog koje je najavljeni program kasnio više od sat vremena. Druga manjkavost drugog dana festivala je nejasna koncepcija lajnapa i pomešani isuviše različiti žanrovi. Činilo se da su organizatori mogli da naprave i treći festivalski dan pa da tematski grupišu bendove. To su očigledno ostavili za treće izdanje festivala na zadovoljstvo rokenrol publike u Obrenovcu.

No, te zamerke nisu značajnog karaktera. Drugi Air fest je uspeo u svojoj misiji i nameri. Čini se da se zakotrljalo nešto čega pre nije bilo u Obrenovcu, a posebnu notu celoj manifestaciji dao je ekološki aktivizam u saradnji sa Hatorom i RERI, u vreme kada sve više Obrenovčana brine smrad koji se često širi gradom.

Air fest 2 bio je zastupljen na čudan način u lokalnim medijima. Po iskustvu redakcije medija Zabrežje, ekipa koja organizuje Festival je profesionalna i precizna – poslali su poziv za akreditacije, imali najavu na vodećim portalima koji prate rokenrol i alternativnu scenu i nakon festivala poslat je press materijal sa formiranim medijskim člankom. Uprkos tome i temama od šireg društvenog značaja, kao i tokom prvog festivala, jedina lokalna televizija koja iz budžeta svih Obrenovčana dobija na konkursima velika sredstva građana Obrenovca – RTV Mag, nije učestvovala u najavi i praćenju festivala. Drugi Air fest je ispratio, na posterima najavljeni, medijski partner internet portal Lokalne novine Obrenovac – medij finansiran iz budžeta GO Obrenovac, ali na njihovom vebsajtu nije bilo moguće pročitati bilo šta o festivalu, te se podrška svela na fotografisanje i video materijal. O načinu na koji su finansirani mediji i kultura u Obrenovcu pisano je na mediju Zabrežje (LINK).