“Поздрав из Обреновца” – разгледница са приказом Варошког купатила из 1903.

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице којa је послата 1903. године из Обреновца у Алексинац, са приказом главне обреновачке улице и Обреновчана испред бањског “Варошког општинског купатила са минералном водом”. Разгледницу је штампала штампарија “Соломон Ј. Коен Београд” са адресом “Код Наполеона”. Скен припада Колекцији “Перило”. О Колекцији “Перило” оснивач медија “Забрежје” – Удружење “Перило Забрежје” издало је публикацију “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски” (2021), аутора Милана Катића (ЛИНК) уз подршку пројекту “Европа и колекције Перило” Министарства културе Републике Србије – сектора за музејско наслеђе.

Реверсна страна разгледнице из 1903.

Разгледница припада серијалу у којем је двојезична реверсна страна (српски и француски) служила за навођење адресе примаоца. Садржај се с почетка двадесетог века писао на аверсној страни разгледница.

Детаљ са разгледнице

Писала је Милева сестри Милки, највероватније ћерци “Господара” Велимира Петровића, алексиначког трговца. Сестра се уобичајеним речима обраћа први пут из Обреновца, поздравља у име зета Велимира и остатка своје породице, јавља да Јела расте и обећава наставак комуникације. Разгледница је стигла у Пошту у Алескцинцу два дана након слања о чему сведочи датум на печату.

Leave a Reply

Your email address will not be published.