Tribina Koste Milovanovića i razmena knjiga u KC “Perilo” u organizaciji Udruženja “Krokodil” 31.8.2022.

U Kulturnom centru “Perilo” na Zabrežju u sredu 31.8.2022. predstavnici Udruženja “Krokodil” (LINK) i “Perilo Zabrežje”, Marija Vuković Biserko i Milan Katić, organizovali su tribinu pod nazivom “Ilustracija u crtama” magistra primenjene umetnosti Koste Milovanovića – jednog od vodećih ilustratora u Srbiji.

Milovanović predstavlja ilustracije knjige “Kaljavi konj” autorke Vesne Aleksić (foto: MIlan Katić, 2022)

Tribini je prisustvovala i višestruko nagrađivana književnica Vesna Aleksić, koja je u više navrata sarađivala sa Milovanovićem. Milovanović je predstavio više aspekata procesa rada na ilustrovanju, sa posebnim osvrtom na knjigu Vesne Aleksić “Kaljavi konj” (2015, Čačak: Pčelica). Knjiga “Kaljavi konj” je doživela deseto izdanje u 2022. godini. Nedavno je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije uvrštena u obaveznu lektiru srpskog jezika za VI razred osnovne škole.

Mr Kosta Milovanović i dr Adam Crnobrnja (foto: MIlan Katić, 2022)

Tribini je prisustvovao i dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, koji je Biblioteci “Vićentijević B. Danilo Zabrežje” (LINK) u KC “Perilo” tom prilikom uručio ličnu akviziciju koja se sastoji od 14 izdanja iz oblasti istorije i istorije umetnosti, na čemu mu je ispred organizatora zahvaljeno.

Akvizicija dr Adama Crnobrnje biblioteci “Vićentijević B. Danilo Zabrežje” – 14 izdanja

Prisutni su imali priliku da razmene svoje knjige sa onima koje su dovežene u Bibliobusu, po projektu Udruženja “Krokodil” u organizaciji istoričarke umetnosti Marije Vuković Biserko.

Istoričarka umetnosti Marija Vuković Biserko i Bibliomobil Udruženja “Krokodil” u KC “Perilo” (foto: Kosta Milovanović, 2022)

Bibliobus predstavlja multimedijalnu, višejezičnu mobilnu biblioteku-kombi. Ova pokretna biblioteka predstavlja aktivnost u okviru regionalnog projekta READ. Cilj projekta koji okuplja organizacije iz pet zemalja (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Turska i Srbija) jeste osnaživanje i negovanje dobrosusedskih odnosa, pomirenja i interkulturnog dijaloga kroz različite aktivnosti: realizacije rezidencijalnih boravaka pisaca i književnih prevodilaca, podršku višejezičnim i interkulturnim projektima organizacija civilnog društva iz zemalja regiona, predstavljanje sadržaja i programa Mobilne / Pokretne biblioteke i gostovanja književnika i spisateljica iz regiona na književnim festivalima. 

Kultura u prirodnom okruženju KC “Perilo” (foto: MIlan Katić, 2022)

Na izložbi priređenoj u Glavnoj galeriji KC “Perilo” predstavljena su dela savremene umetnosti autora pretežno iz Obrenovca, nastala na rezidencijalnim boravcima i kolonijama organizovanim na međunarodnom EUnic jazz/alternativnom festivalu “Oslobađanje” (osn. 2013 LINK) u postavci MIlana Katića i knjige iz oblasti istorije i istorije umetnosti koje su u skorije vreme uvrštene u fond Biblioteke “Vićentijević B. Danilo Zabrežje” u bibliotečkoj razmeni sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, Maticom srpskom u Novom Sadu itd. Zastupljeni su katalozi: Vladimira Veličkovića, Marine Abramović, Meštrovića, Grupe Meč, Ilije Šoškića, kao i katalozi Matice srpske u Novom Sadu, Srpske umetnosti XVIII i XIX veka u fondu Narodnog muzeja, Jugoslovenske skulpture iz fonda Narodnog muzeja itd.

Kolekcija savremene umetnosti “Perilo”. Izložba “Oslobađanje” u postavci Milana Katića. Glavna galerija KC “Perilo” (foto: Milan Katić, 2022)