Tribina Koste Milovanovića, izložba i razmena knjiga – Krokodil i KC “Perilo”

U Kulturnom centru “Perilo” na Zabrežju (ul. Savska 192A) u sredu 31.8.2022. od 17 časova Udruženje “Krokodil” i Udruženje “Perilo Zabrežje” organizuju tribinu pod nazivom “Ilustracija u crtama” magistra primenjene umetnosti Koste Milovanovića – jednog od vodećih ilustratora u Srbiji.

Kosta Milovanović će održati tribinu “Ilustracija u crtama”

Ceo program se organizuje kao vid ugošćavanja mobilne biblioteke Bibliobusa, koji stiže ispred Krokodil organizacije u KC “Perilo” u Zabrežju.

Bibliobus predstavlja multimedijalnu, višejezičnu mobilnu biblioteku-kombi. Ova pokretna biblioteka predstavlja aktivnost u okviru regionalnog projekta READ. Cilj projekta koji okuplja organizacije iz pet zemalja (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Turska i Srbija) jeste osnaživanje i negovanje dobrosusedskih odnosa, pomirenja i interkulturnog dijaloga kroz različite aktivnosti: realizacije rezidencijalnih boravaka pisaca i književnih prevodilaca, podršku višejezičnim i interkulturnim projektima organizacija civilnog društva iz zemalja regiona, predstavljanje sadržaja i programa Mobilne / Pokretne biblioteke i gostovanja književnika i spisateljica iz regiona na književnim festivalima. 

Bibliobus za razmenu knjiga će stići u KC “Perilo” 31.8. u 17h

KC “Perilo” će predstaviti Biblioteku “Vićentijević B. Danilo Zabrežje” sa naglaskom na kataloge i izdanja koja su u skorije vreme dobijena u bibliotečkoj razmeni sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, Maticom srpskom u Novom Sadu itd. Zastupljeni su katalozi: Vladimira Veličkovića, Marine Abramović, Meštrovića, Grupe Meč, Ilije Šoškića, kao i katalozi Matice srpske u Novom Sadu, Srpske umetnosti XVIII i XIX veka u fondu Narodnog muzeja, Jugoslovenske skulpture iz fonda Narodnog muzeja itd.

Kao prateći program najavljena je izložba u Glavnoj galeriji dela savremene umetnosti iz Kolekcije “Perilo” u postavci Milana Katića, u kojoj će biti predstavljena dela umetnika koji su učestvovali u rezidencijalnim boravcima i kolonijama na međunarodnom jazz/alternativnom festivalu “Oslobađanje”(osn. 2013) www.oslobadjanje.org. Umetnici koji su predstavljeni na izložbi su: Suzana Stojadinović, Čeda Petrović, Marija Čolić, Barbara Ismailović, Darko Bjelanović, Jelisaveta Vićić, Milena Nedeljković, Goran i Jovan Rakić, Milan i Marija Nikolić, Dunja Ćorlomanović, Tamara Đorđević, Anđela Milošević, Ognjen Stešević.

Organizatori su poručili posetiocima da ponesu knjige za razmenu i ćebe za dvorište za slušanje muzike sa ploča i čitanje u dvorištu KC “Perilo”. U slučaju loših vremenskih uslova porogram se realizuje u Glavnoj galeriji.

One Reply to “Tribina Koste Milovanovića, izložba i razmena knjiga – Krokodil i KC “Perilo””

  1. Bravo i hvala na angažovanju. U ovom vremenu, u nekoj od vaših rečenica to sve zazvuči Don Kihotovski. Medjutim, ko se seća Brena pre “ovog” vremena to je bila skoro pa normalnost. Nedostajao je samo jedan korak, koji nismo uspeli da, kao društvo, načinimo.

Comments are closed.