Обележена годишњица почетка српске дипломатије 14.3.2019. године

У КЦ “Перило” на Забрежју чланови УГ “Перило Забрежје” (осн. 2010) су обележили 2015-ту годишњицу писања првих дипломатских писама нововековне Србије, откривањем надгробника Пантелије Ружичића. Манифестација прославе Дана почетка српске дипломатије је одржана 14. марта 2018. године други пут у КЦ “Перило”. Први пут манифестација је одржана у години европског културног наслеђа 2018. године. Презентован је споменик, чија предња страна има орнаментику у правилним геометријским формама и декорацију у плиткој пластици , типичну за Београд XIX века. Задња страна садржи уклесане податке.

Пантелија Ружичић је знаменита личност Посавине. У његовом дому на Перилу 14. марта 1804. године (по новом календару) Прота Матеја Ненадовић је написао достојанственицима Аустријске царевине и Митрополиту Стратимировићу прва дипломатска писма новије историје Србије. Прота Матеја је описао Пантелијино држање свеће и историјске околности у својим чувеним “Мемоарима”.

Надгробник је истакнут експонат колекције “Перило” којем је намењена туристичка и едукативна функција, по речима организатора манифестације. УГ “Перило Забрежје” је на манифестацији Дани европске баштине 2018. године издало, фото-документаристичку историјску новелу “Перило виолина”, о вези Пантелије Ружичића и његових потомака са историјом, науком, уметношћу и привредом Забрежја и Посавине. Рад је написао Милан Катић, један од оснивача удружења. У њему је представљена документована сторија о историји виђена кроз визуру тровековне уметничке судбине инструмента, направљеног у другој половини деветнаестог века. Виолина је такође експонат сталне поставке колекције “Перило”.


Чланови удружења “Перило Забрежје”, Томислав Веселиновић, Милан Катић, Зоран Миличевић и Дарко Бјелановић, преместили су споменик са Забрешког гробља у двориште Културног центра на истакнуто место, уз добијене потребне сагласности. Надгробник је претходно на Забрешком гробљу био заклоњен и неприступачан.

Део поставке представља и спомен табла са “Спомен-излетишта Перило”, која је страдала у полави 17. маја 2014. године када су је тамнавска и колубарска вода срушиле и изломиле на Перилу.